В Ловеч откриха двудневен "Национален събор на народното творчество", част от празниците Лазаровден и Цветница

Програмата започна с едночасово изпълнение на младата Петя Панева, победителката в осмия сезон на "Гласът на България"

Кметът Корнелия Маринова
Кметът Корнелия Маринова Източник: Община Ловеч

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри двудневния "Национален събор на народното творчество", част от програмата за Лазаровден и Цветница. Това стана в събота на сцената на пл. "Тодор Кирков", информират от общинския пресцентър Кметът  посочи, че на две сцени в града ще се изявят десетки състави и изпълнители.  

 

Корнелия Маринова цитира големия композитор и фолклорист Филип Кутев, който казал, че фолклорът е просто нещо, но се иска голяма култура, за да го разбереш. "Ние в Ловеч имаме тази голяма култура и разбираме силата на фолклора, който е на почит във всички наши програми и празници", изтъкна кметът и помоли публиката да аплодира първите изпълнители от концерта, както и всички останали. На събитието присъства и заместник-кметът Даниел  Колев.

 

Програмата започна с едночасово изпълнение на младата Петя Панева, победителката в осмия сезон на "Гласът на България". Настроението на публиката бе високо, извиха се народни хора, развяха се знамена.

 

Програмата започна с едночасово изпълнение на младата Петя Панева, победителката в осмия сезон на
Програмата започна с едночасово изпълнение на младата Петя Панева, победителката в осмия сезон на "Гласът на България" Източник: Община Ловеч

Последва концерт на ФТА "Магия" при сдружение "Танцьорите". Следобед  е ред на съставите от НЧ "Хр. Ботев - 1927 г." - с. Горан, , НЧ "Събуждане - 1927 г." - с. Малиново, НЧ "Полк. Стоян Едрев - 1895 г." - с. Радювене, НЧ "Паисий - 1896 г." - с. Александрово, НЧ "Просвета - 1906 г." -  с. Дойренци, НЧ "Хр. Ботев - 1930 г." - с. Славяни, НЧ "Просвета - 1901 г." - с. Слатина и НЧ "Пробуда - 1926 г." - с. Йоглав. На площада в кв. "Вароша" са разположени и 38 павилиона на майстори-занаятчии от цялата страна.

 

В Ловеч откриха двудневен Национален събор на народното творчество, част от празниците Лазаровден и Цветница
В Ловеч откриха двудневен Национален събор на народното творчество, част от празниците Лазаровден и Цветница Източник: Община Ловеч

Довечера в бившата казарма е концертът на Ансамбъл "Пирин". Със  самостоятелни концерти са още оркестър "Калофер", НЧ "Бяла Анаста 2016", Лилия Семкова, Пепи Христозова,  НЧ "Зорница 2010 – Нено Щрегарски",  както и Общинският духов оркестър. В неделя вечерта  от 18.00 часа е  концертът на родения в Ловеч певец Илиян Михов – Баровеца.

 

Празничното шествие за Цветница е в неделя, от 11.00 часа, като ще премине пътя от Катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" до Богоявленския мост до Община Ловеч. Ритуалът "По вода" (традиционен обичай "Кумичене")  е от 11:15 ч. 

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени