В Тетевен отбелязват годишнина от Априлското въстание и гибелта на Бенковски

При преминаване на река Костина той е бил застрелян

Годишнина от гибелта на Бенковски
Годишнина от гибелта на Бенковски Източник: Zonanews

С тържествена заря-проверка тази вечер в Тетевен ще бъде отбелязана 145-годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски. Тържествената заря-проверка е от 21.00 ч. на площад "Сава Младенов". В нея ще участват офицери и курсанти от Висшето военно въздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

 

Отбелязването на 145-годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на един от водачите му - Георги Бенковски, ще продължи с възпоменателен митинг на 25 май в местността "Костина" край село Рибарица, съобщи кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева. "Точно в тази местност е неговото лобно място. Описано е и в "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов. Той е загинал веднага след Априлското въстание, от Копривщица стига в Тетевенския Балкан и след предателство, в местността Костина, при преминаване на река Костина той е бил застрелян".

 

Пред паметника на Бенковски на лобното му място ще бъдат поднесени венци и цвята в знак на признателност към делото му.

 

Възстановка на гибелта на Бенковски
Възстановка на гибелта на Бенковски Източник: Zonanews

 

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени