В Тетевен са разчистили 13 нерегламентирани сметища през 2020 година

Стремежът на ръководството е да опазва чистотата в населените места и да намали отпадъците, чрез въвеждане на съвременни, европейски практики за събиране на отпадъците

Почистване на едно от нерегламентираните сметище в Община Тетевен
Почистване на едно от нерегламентираните сметище в Община Тетевен Източник: Община Тетевен

Общо 13 нерегламентирани сметища са почистени през миналата 2020 година, съобщи кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева на провелата се на 18 февруари сесия на Общинския съвет. Нерегламентираните сметища са били 4 броя в град Тетевен, в с. Гложене – 5 броя, с. Български извор – 3 броя и с. Галата - 1 брой. На сесията на Общинския съвет, бе приет и Годишния отчет по изпълнението на Програмата за управление на общината за мандат 2019 г.- 2023 г., за 2020 г. В него кметът на общината представи извършените дейности, свързани с подобряване на инфраструктурата, политиките за по-добро образование, предприетите мерки относно COVID-19, туризма и други.


През април 2020 година Община Тетевен организира и проведе пролетно почистване на замърсени терени – общински пътища, крайпътни обекти, туристически обекти и маршрути. Участие взеха 50 служители от администрацията. Освен служителите от отдел "Европейски програми, проекти и околна среда", ангажирани с контрола, работата и проблемите, свързани с опазването на околната среда, са и служителите от създаденото ново звено "Общински инспекторат". От месец май до края на 2020 г. общинският инспекторат е извършил 143 контролни проверки на дейностите по сметосъбиране и поддържането на чистотата. В резултат на проверките на фирмата, извършваща събирането и транспортирането на битовите отпадъци, са наложени санкции в размер на 4 310 лв.


През 2020 г. бе реализиран и един дългоочакван проект "Закриване и рекултивация на старо депо за битови отпадъци на Община Тетевен, Област Ловеч". Проектът е на стойност 1 149 520.39 лв. с ДДС. През ноември изпълнението бе прието от комисия и приключи техническата рекултивация на старото депо за битови отпадъци в село Гложене. След нея предстои биологична, която ще продължи три години и включва засяване на тревните семена и грижи за поддържане на растителността. Теренът на старото депо ще се рекултивира за начин на трайно ползване пасище – мера.


Стремежът на ръководството на Община Тетевен е да опазва чистотата в населените места и да намали отпадъците, които се депонират на регионалните депа, чрез въвеждане на съвременни, европейски практики за събиране на отпадъците. В тази връзка бе разработен проект "Изграждане на системи за разделно събиране и оползотворяване на зелените и биоразградими отпадъци и на строителните отпадъци, генерирани на територията на община Тетевен, включително на площадка за разделно събиране на с. Гложене, Община Тетевен". Необходимостта от разработване на такъв проект е нормативно обоснована от изискванията на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и подзаконовите нормативни актове към него.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени