В Йоглав представиха традиционния ритуал "Бабуване"

Две млади майки с бебета в цедилки на гърба дойдоха рано сутринта в дома на бабата, за да й полеят с вода, налята от извора, и да и благодарят за бабуването

В Йоглав представиха традиционния ритуал "Бабуване"
В Йоглав представиха традиционния ритуал "Бабуване" Източник: Община Ловеч

И тази година самодейците от фолклорна група "Югла" при Народно читалище "Пробуда - 1926 г." - село Йоглав, сред които и кметът Анелия Ангелова, представиха традиционния ритуал "Бабуване". Този път това се състоя в битовия кът на етнографската колекция на читалището, съобщиха от пресцентъра на община Ловеч.

 

Две млади майки с бебета в цедилки на гърба дойдоха рано сутринта в дома на бабата, за да й полеят с вода, налята от извора, и да и благодарят за бабуването. Бабата от своя страна закичи майките със здравец, а бебетата дари с ръчно изплетени чорапки, след което ги покани за обяд в дома си на почерпка.

 

Две млади майки с бебета в цедилки на гърба дойдоха рано сутринта в дома на бабата
Две млади майки с бебета в цедилки на гърба дойдоха рано сутринта в дома на бабата Източник: Община Ловеч

Според традицията на угощението идват всички жени, на които бабата  е помагала да раждат своите деца. Всяка гостенка носеше дар - домашно приготвено ястие или подарък. Бабата подаваше на снахата гозбите и тя старателно подреждаше трапезата. Жените бяха почерпени с топла погача, ракия и винце, след което пяха песни и играха хоро.

 

Всяка година в Йоглав на Бабинден се спазва тази традиция, с която се засвидетелства уважение към бабите, които са помагали на родилките.

 

Бабинден в Йоглав
Бабинден в Йоглав Източник: Община Ловеч

 

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени