Забелязано извън Ловеч: Градът е в крак със световни тенденции да се строят нови паркове

Грижата за здравето и комфорта на гражданите винаги са били на първо място в работата на общинската администрация

Ловеч е в крак със световните тенденции да се строят нови паркове
Ловеч е в крак със световните тенденции да се строят нови паркове Източник: Община Ловеч

Ловеч е в крак със световните тенденции да се строят нови паркове и да се разширяват съществуващите, което е особено уместно в условия на световна пандемия, съобщават от общинската администрация. Това става ясно, виждайки какво се прави в световните градове  Париж, Банкок, Ню Йорк, Найроби и Барселона, така, както ги  отбелязва Световният икономически форум. Наскоро Ъплинк, (това е отворената платформа за обмен на идеи на Световния Икономически Форум), отбеляза, че много градове разширяват зелените площи или строят нови паркове. Това е особено важно в условията на борба с пандемията КОВИД-19. (виж  линка https://www.linkedin.com/posts/world-economic-forum_these-famous-parks-are-getting-a-whole-new-activity-6773573262086594560-Vff2). В Париж например площите около Елисейския дворец са преобразувани в "Извънредна градина".  Доказано е, че хората, които живеят близо до зелените площи, се радват на по-добро психическо здраве. Зелените площи подобряват качеството на въздуха, намаляват риска от смърт от КОВИД-19.


"Работата по проектирането и изграждането на нов градски парк на терена на Бившата казарма започна преди години и просто съвпадна с трудните времена на пандемията. Грижата за здравето и комфорта на гражданите винаги са били на първо място в работата на общинската администрация. Работата на проектантския екип и координацията с нашите специалисти и местните експлоатационни дружества напредва и реализацията на тази идея остава един от първите приоритети на Общината", коментира арх. Минчо Петков, главен архитект на Община Ловеч.


Припомняме, че през 2019 г. бе проведен конкурс за концепция за преустройство на Бившата казарма в парк, проектите бяха представени в изложба. Експозицията представи седем участници в конкурса, както и още два други невключени проекта. Първа награда бе определена за проект  на "АДА – Агенция Дизайн и Архитектура" АД – гр. София. На 30 април 2020 г. общинските съветници в Ловеч разрешиха изработване на Проект за изменение на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) за у.п.и. I от кв. 58 по регулационния план на зона "България", гр. Ловеч. Образува се нов поземлен имот в условията за целесъобразно използване и оптимизирано застрояване чрез градоустройствена и архитектурна концепция, която да е развита на базата на максимално разгръщане на терена на Бившата казарма към достъпно градско пространство с характер на обществен център и съвременен градски парк. Предвиждат се  атрактивни зони на отдих, спорт, с добре развити детска игрова среда и с възможност за осъществяване на социални и културни мероприятия и развлечения.

 

Бившият военен имот е на площ от 65 дка, в него има 46 сгради и 35 съоръжения, като повечето от тях днес са неизползваеми. От шест години част от зелената тревна площ се ползва за концерти и други масови прояви на открито.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени