Монтана обявява четвъртото издание на биенале "Тенец"

Най-високото отличие – Наградата на името на Йордан Радичков, е в размер на 2000 лева

Биенале "Тенец" - Монтана
Биенале "Тенец" - Монтана Източник: Община Монтана

От 21 до 29 септември тази година ще се приемат творби за участие в четвъртото издание на Националната изложба биенале "Тенец", посветена на Йордан Радичков, съобщават от Община Мездра. Най-високото отличие – Наградата на името на Йордан Радичков, е в размер на 2000 лв. Тя ще бъде присъдена на творба, посветена на творчеството на Радичков и пропита от духа на Северозапада.


Статутът предвижда присъждането на четири равностойни награди във всеки раздел на биеналето – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Тези награди са в размер 1000 лв. На същата стойност е и наградата на Съюза на българските художници. Освен това ще бъде отличен и млад автор (до 30 години), който ще получи парична сума от 500 лв. от Сдружение "Приятели на Радичков".


За участие в биеналето се приемат творби, създадени през последните три години. Изрично е изискването да не са участвали и награждавани в други изложби и конкурси. Авторите могат да представят до три творби от всеки раздел.  Изложбата с отличените творби ще бъде открита на 4 октомври 2021 година в художествена галерия "Кирил Петров" (раздел "Живопис") и в експозиционна зала "Кутловица" (за раздели "Графика", "Скулптура" и "Приложни изкуства").


Националната изложба биенале "Тенец" се провежда от 2014 г. Тя се организира от Община Монтана в партньорство със Съюза на българските художници (СБХ), Художествена галерия "Кирил Петров" – Монтана, Представителството на СБХ – Монтана, Дружеството на художниците "Тенец" – Монтана. В предходните му 3 издания са участвали общо над 350 визуални артисти. Общата стойност на творбите зачислени във фонда на галерията след трите проведени издания на биеналето е около 50 000 лв., изчислена според цената, посочена във формулярите за участие от самите автори. Сред тях са произведения на емблематични за страната ни творци.

Още от "Региони"

На 28 и 29 септември д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи в Мездра

Специализира кардиология в най-добрата специализирана болница за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания у нас - МБАЛ Национална кардиологична болница

Прочетете повече прочетете повече

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени