Читалището в Монтана ще бъде с най-модерната сцена в града

За развитие на културна инфраструктура ще бъдат инвестирани 2 милиона 156 хиляди лева

Община Монтана
Община Монтана Източник: Zonanews

До дни започва обновяването на една от най-старите обществени сгради в Монтана – тази на читалище "Разум 1883", съобщи кметът Златко Живков след подписване на договор за финансиране на проекта по оперативна програма "Региони в растеж". В годината, в която Монтана ще отбележи 130 години от повторното обявяване на градски статут на общината ще бъдат инвестирани 2 милиона 156 хиляди лева за развитие на културна инфраструктура.  Сградата на читалището ще претърпи пълната промяна на вътрешните помещения, ще бъде изградена нова концертна амфитеатрална зала с капацитет от 285 места. Тя ще е оборудвана с модерна сценична техника. Ще бъдат направени водопроводна, електрическа, отоплителна и вентилационна инсталации, мазилки и пребоядисване.


Срокът за изпълнение на проекта е 2 години и половина, но кметът Живков се надява, че ремонтът ще завърши за по-кратко време, тъй като са минали повечето от процедурите по обявяване на обществени поръчки за изпълнение на различните дейности.


"Убеден съм, че ще направим една нова перфектна сграда, която ще отговори на всички съвременни изисквания за концерти и театрални постановки", заяви кметът на Монтана.


Народно читалище "Разум" - гр. Монтана е създадено през 1883 г. Негов пръв председател е Гаврил Душков, преселен учител от Копривщица, който донася от китния град възрожденските идеи на времето. Като всички създадени читалища в този период, читалище "Разум" поставя началото на библиотечната, театралната и музикална дейност в града. През 1911 г читалището закупува парцел в центъра на града. Този парцел принадлежал преди Освобождението на турската управа и ремонтираният конак станал първата читалищна сграда. По-късно , от 1934 до 1937 г, с помощта на населението, се построява голяма сграда, която читалището ползва до днес.


До 70-те години на миналия век, читалище "Разум" е единственият културен институт в град Монтана, който съчетава в себе си цялата културна и просветителска дейност. През 1922 г. в читалището се прави първата оперетна постановка "Самодивското изворче", през 1929 г се създава духов оркестър, който функционира и до днес, създава се симфоничен оркестър - 1926 г, който озвучава немите филми, изнася много концерти и става основа на създадения по-късно оперетен състав. Особено активна дейност има и театралния колектив, който създава доста известни артисти, сред които  н.а. Стефан Савов. В читалище "Разум" се създават градското кино, драматичния театър, музикалната и балетна школа, кукления театър.

Още от "Монтана"

Депутатът Димитър Аврамов е осъден условно, съобщиха от Софийския градски съд

Като негов помагач е признат за виновен и Методи Петков, за което той получава присъда от шест месеца лишаване от свобода. Другият подсъдим по делото Владимир Чернев е оправдан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени