Изхвърлят старите печки в Монтана

Поетапната подмяна на отоплителните уреди ще стане по приоритетни райони в града и селата

Златко Живков, кмет на Община Монтана
Златко Живков, кмет на Община Монтана Източник: Община Монтана

Близо 2000 жители на Монтана, вече са подали заявления да бъдат включени в проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Монтана чрез подмяна на отоплителни  устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“, съобщиха от общинската администрация по повод състояла се пресконференция. В проекта могат да бъдат включени 2 500 домакинства. Това е една от най-големите екоинвестиции в общината, която ще бъде направена по оперативна програма "Околна среда" в следващите две години. Стойността и е  близо 10.7 милиона  лева, изцяло безвъзмездна финансова помощ. От тях 9.09 милиона от Кохезионния фонд и 1.6 милиона  съфинансиране от националния бюджет. 


"Сигурен съм, че до две години нивата на замърсяване с фини прахови частици във въздуха в нашия град ще паднат с 50 на сто", заяви кметът Златко Живков. Това е и вторият проект по оперативна програма "Околна среда", по които община Монтана работи за опазване чистотата на въздуха. Първият се финансира също от европейски източници и е по програма LIFE. Градоначалникът обясни за ползата за хората от прилагането на европейски мерки за опазване на околната среда и допълни, че в продължение на година и половина са извършени всички необходими подготвителни дейности – обучителни кампании, екологични и социални анализи, проучване на нагласите, разработване на критерии и други.

 

Поетапната подмяна на отоплителните уреди ще стане по приоритетни райони в града и селата. Те са определени  в зависимост от измерените нива на замърсяване и други показатели като гъстота на население и ефект на въздействие. По програма LIFE вече има 50 пилотни домакинства, в чиито жилища уредите вече са подменени.

Още от "Монтана"

Депутатът Димитър Аврамов е осъден условно, съобщиха от Софийския градски съд

Като негов помагач е признат за виновен и Методи Петков, за което той получава присъда от шест месеца лишаване от свобода. Другият подсъдим по делото Владимир Чернев е оправдан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени