Лозари блокираха Е-79 - настояват хунтата на Радев да обърне внимание на сектора

Стопаните се жалват от нелоялна конкуренция от вноса на евтини субсидирани грозде и вино

Протестиращите лозари
Протестиращите лозари Източник: NOVA

Лозари от Монтана, Лом, Враца и Видин блокираха входа към Монтана на Е-79 за час днес. Сутринта към 9 часа те изхвърлиха грозде от реколтата, в близост до МБАЛ "Сити Клиник – Свети Георги". Протестът се организира от Националното сдружение на българските лозари. Стопаните се жалват от нелоялна конкуренция от вноса на евтини субсидирани грозде и вино, това ги разорява.


Производителите настояват за спешна актуализация на бюджета до края на годината с 60 млн. лева за лозарите в България и изравняване на субсидирането на българските лозари с тези от останалите страни в ЕС.

 

От сдружението посочват, че "Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на Министерството на земеделието, храните и горите и Народното събрание да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди. Липсата на интерес към проблемите и негативните тенденции в бранша, за които алармираме активно управляващите от 3 години, вече съвсем реалистично довежда до заличаването на лозарството в България. Сектор, който е един от най-старите, най-социално ориентираните и подпомагащ редица други сектори".

 

Унизително ниска според протестиращите е цената на гроздето-50-60 стотинки за килограм, а преките разходи не могат да се покрият. Държавата да вземе отношение, призоваха събралите се. Също така ниски са субсидиите за лозята - по 13, 5 evro на декар, а в Европа са от 200 до 500 евро на декар.

 

Още от "Монтана"

Последни новини

Най-четени