Монтана обявява четвъртото издание на биенале "Тенец"

Най-високото отличие – Наградата на името на Йордан Радичков, е в размер на 2000 лева

Биенале "Тенец" - Монтана
Биенале "Тенец" - Монтана Източник: Община Монтана

От 21 до 29 септември тази година ще се приемат творби за участие в четвъртото издание на Националната изложба биенале "Тенец", посветена на Йордан Радичков, съобщават от Община Мездра. Най-високото отличие – Наградата на името на Йордан Радичков, е в размер на 2000 лв. Тя ще бъде присъдена на творба, посветена на творчеството на Радичков и пропита от духа на Северозапада.


Статутът предвижда присъждането на четири равностойни награди във всеки раздел на биеналето – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Тези награди са в размер 1000 лв. На същата стойност е и наградата на Съюза на българските художници. Освен това ще бъде отличен и млад автор (до 30 години), който ще получи парична сума от 500 лв. от Сдружение "Приятели на Радичков".


За участие в биеналето се приемат творби, създадени през последните три години. Изрично е изискването да не са участвали и награждавани в други изложби и конкурси. Авторите могат да представят до три творби от всеки раздел.  Изложбата с отличените творби ще бъде открита на 4 октомври 2021 година в художествена галерия "Кирил Петров" (раздел "Живопис") и в експозиционна зала "Кутловица" (за раздели "Графика", "Скулптура" и "Приложни изкуства").


Националната изложба биенале "Тенец" се провежда от 2014 г. Тя се организира от Община Монтана в партньорство със Съюза на българските художници (СБХ), Художествена галерия "Кирил Петров" – Монтана, Представителството на СБХ – Монтана, Дружеството на художниците "Тенец" – Монтана. В предходните му 3 издания са участвали общо над 350 визуални артисти. Общата стойност на творбите зачислени във фонда на галерията след трите проведени издания на биеналето е около 50 000 лв., изчислена според цената, посочена във формулярите за участие от самите автори. Сред тях са произведения на емблематични за страната ни творци.

Още от "Монтана"

Депутатът Димитър Аврамов е осъден условно, съобщиха от Софийския градски съд

Като негов помагач е признат за виновен и Методи Петков, за което той получава присъда от шест месеца лишаване от свобода. Другият подсъдим по делото Владимир Чернев е оправдан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени