Монтана получи "Златна звезда"

Община Монтана е институцията, която години наред работи за развитието на всички читалища, които се намират в 23-те села на нейната територия

Монтана получи "Златна звезда" навръх Съединението
Монтана получи "Златна звезда" навръх Съединението Източник: Община Монтана

Монтана днес отбеляза двоен празник – Съединението и 165 годишнината от основаването на общонародното читалищно дело. Скъп гост на концерта на всички читалищни групи от общината бе председателят на Върховният читалищен съвет д-р Николай Дойнов, съобщават от местната администрация. Пред публиката, събрала се на център "Жеравица" той връчи на кмета на Монтана Златко Живков най-високото отличие на Съюза на читалищата в България "Златната звезда". Много малко български институции са получили това признание и Монтана е единствената община сред тях, уточни  Дойнов. "Златната звезда" се връчва за изключителен принос в отстояване височините на човешкия дух.


Лично на кмета Живков председателят на Съюза на народните читалища подари икона на Свети Дух. Той е покровителят, който свързва Монтана и читалищата.  Когато през 1911 година е основана съюзът им, членовете му, председателствани от най-големият хуманитарист на ХХ век проф. Иван Шишманов, избират за свои покровител Свети Дух.


Община Монтана е институцията, която години наред работи за развитието на всички читалища, които се намират в 23-те села на нейната територия. Осъвременяването на сградите и създаването на добри условия за работа на читалищните групи е основна задача на местната власт. През последните пет години за благоустрояването са инвестирани близо 2 милиона лева собствени средства. Последната голяма инвестиция ще бъде направена по проект на европейската програма "Региони в растеж". С 1 милион, 350 хиляди лева  основно ще бъде реконструирана най-старата сценична зала в града в града – тази на читалище "Разум".

Още от "Монтана"

Последни новини

Най-четени