В Берковица търсят варианти за денонощна аптека

Ако в града ви потрябва спешно лекарство след 19:00 часа, най-близката аптека е на час път

Аптека
Аптека Източник: Zonanews

В Берковица през деня работят 3 аптеки. Пред една от тях чака Пенка. "Ние имаме малки деца, случвало се е посред нощ да имаме нужда от аптека, но за съжаление няма. Нищо не може да се направи, изчакваме до другия ден или търсим познати и приятели", казва Пенка Найденова пред NOVA. За да решат проблема, общинските съветници в града са дали съгласието си общината да подпомогне дейността на аптека, която реши да работи нощна смяна.

 

"Общините биха могли да подпомогнат дейността на аптеките, които имат желание да работят на денонощен режим. Това нещо става с предвиждане на целева субсидия към бюджета на общините, след това по Закона за обществените поръчки се провежда определена процедура", обясни Милован Панталеев, общински съветник в Берковица.

 

Но дори с пари от общината фармацевт за нощна смяна в Берковица трудно ще се намери. "Берковица е малък град. Областният град няма. Персоналът е малко по принцип и сме в по-напреднала възраст, но не се предаваме и работим", казва Димитрина Тодорова, магистър фармацевт.

 

"Може да се направи и да бъдат на режим. Няколко аптеки да се финансират за нощната смяна и да работят на режим. Аз съм оптимист и дано да се случи. Както казах, първата стъпка вече е направена и има решение на общинския съвет", каза Милован Панталеев.

 

Друг вариант, който се обсъжда, е поставянето на вендиг машини за лекарства във всяко по-малко населено място.Липсата на достатъчно магистър фармацевти в областните градове и по-малките населени места възпрепятства отварянето на денонощни аптеки.

 

Според статистиката от миналата година, само 56 са денонощните аптеки в страната, а повече от половината са в столицата. Общински съветници предлагат вариант за решение на този проблем като общините помогнат затова.

 

Ако в Берковица ви потрябва спешно лекарство след 19:00 часа, най-близката аптека е на час път. Затова като майка на две деца Ерина си е направила мини аптека у дома.

 

"Според мен винаги е добре в един град или населено място да има денонощна аптека и ние постоянно се запасяваме, за да имаме лекарства особено за децата, защото нямаме възможност и нямаме откъде да вземем", обяснява Ерина Стефчова.

Още от "Монтана"

Депутатът Димитър Аврамов е осъден условно, съобщиха от Софийския градски съд

Като негов помагач е признат за виновен и Методи Петков, за което той получава присъда от шест месеца лишаване от свобода. Другият подсъдим по делото Владимир Чернев е оправдан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени