Навръх Гергьовден откриха 47-те Празници на културата "Мездра-май"

Културният афиш допълват шестото издание на "Мездра Рок Фест" и Седмият фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето – Мездра 2021"

Кметът на Община Мездра Иван Аспарухов
Кметът на Община Мездра Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

С концерт на Музикална формация "Жарава" към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и на популярния народен певец Николай Славеев в Деня на Мездра – 6 май (Гергьовден), официално бяха открити 47-те Празници на културата "Мездра-май", съобщават от местната администрация. На сцената на площад "България" виртуозните музиканти и певици от "Жарава" с ръководител Владимир Величков изпълниха авторски композиции на фолклорна основа, съчетаващи фънк, джаз и поп с български фолклорни инструменти и гласове, както и традиционни фолклорни произведения с иновативно звучене.


Николай Славеев възрадва многобройната публика с изпълнение на знакови песни от своя богат репертоар, между които "Девойко, мари хубава", "Имала майка", "Кой уши байрака", "Катерино моме" и "Рипни, Калинке". 


"Днес почитаме св. Георги Победоносец. Вече 30 години този верен Христов воин е закрилник на нашия град", каза в словото си при откриването на празниците кметът на Мездра Иван Аспарухов. "Нека да измолим от него Божията благословия и той да продължи да ни закриля! Радвам се, че по време на Празниците на културата "Мездра-май" ще имаме възможност отново да бъдем заедно. А това е най-ценното нещо, което може да съществува между хората. Ето защо нека измолим от Христа да ни изпрати своя храбър воин – да бди над нашия град, над вас и вашите семейства, да бъдем живи и здрави! На добър час!" 


Програмата на 47-те Празници на културата "Мездра-май" включва 22 културни, обществени и спортни прояви. Сред тях са седем концерта на местни и гост изпълнители, три премиери на нови книги и две изложби, турнири по футбол, хандбал и лека атлетика.  На сцената вече се изявиха или предстои да се изявят Ансамбъл "Мездра”, Детски танцов състав "Мездренче", Танцов състав "Хемус” – Враца, Ансамбъл "Пъстрина” – Монтана, Група "Мистик” и Музикална формация "Жарава” – Пловдив, Николай Славеев, Аристос Константину и Амар Гиле, Васко Кръпката, Милена Славова, Александър Колев и рок групите "Catorga”, "Roadwire" и "Oldenwood", както и възпитаници на Сдружение "Новото поколение на талантите” и на Център за подкрепа за личностно развитие. 


Културният афиш на ежегодния форум допълват шестото издание на "Мездра Рок Фест" и Седмият фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето – Мездра 2021".

Още от "Региони"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени