Около 350 самодейци ще се изявят в XV Фолклорен фестивал "Типченица пее"

Официалното откриване на фестивала е в събота, 2 септември, в 12:30 часа на площада в с. Типченица

Около 350 самодейци ще се изявят в XV Фолклорен фестивал Типченица пее"
Около 350 самодейци ще се изявят в XV Фолклорен фестивал Типченица пее" Източник: Община Мездра

За 15-и път навечерието на Деня на Съединението - 6 септември, честван и като Ден на селото, в Типченица ще се проведе Фолклорният фестивал "Типченица пее". Организатори на събитието са Кметство Типченица и НЧ "Съзнание-1899", с подкрепата на Община Мездра и на спомоществователи.

 

Съгласно статута на фестивала, неговите основни цели са да популяризира българските фолклорни традиции и обичаи, да представи фолклора, културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски области в България и да даде възможност на самодейните колективи да получат обществено признание и да докажат, че и днес фолклорът е неизменна съкровищница на морални ценности, съхранени от предците ни. Право на участие имат любителски групи и индивидуални изпълнители за изворен и обработен танцов и песенен фолклор.

 

Тазгодишното издание на "Типченица пее" е с конкурсен характер. Участниците във фестивала ще се съревновават в три раздела: "Хорове и певчески групи", "Индивидуални изпълнители/дуети" и "Танцови формации", в две възрастови категории - до 15 г. и над 15 г. Техните сценични изяви ще бъдат оценени от жури с председател - Йоанна Аспарухова, хореограф, и членове - Тони Яшова, музикален педагог, и Елеонора Георгиева, председател на НЧ "Съзнание-1899".

 

Всички участници във фестивала ще получат грамоти за обогатяване и съхранение на българския фолклор. В отделните раздели и възрастови категории ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда - плакет, статуетка и медал. Ще бъдат връчени и три специални парични награди.

 

Около 350 самодейци ще се изявят в XV Фолклорен фестивал
Около 350 самодейци ще се изявят в XV Фолклорен фестивал "Типченица пее”" Източник: Община Мездра

Заявки за участие в XV Фолклорен фестивал "Типченица пее" са подали около 350 самодейци от 13 населени места в областите Враца и София - Бов, Борован, Враца, Горна Кремена, Девене, Игнатица, Зверино, Казичене, Мизия, Ребърково, Три кладенци, Трудовец и Челопек.

 

Официалното откриване на фестивала е в събота, 2 септември, в 12:30 часа на площада в с. Типченица с музикален поздрав, отправен от Фолклорната група за народни песни при типченското читалище с художествен ръководител Любомир Гешковски.

 

Около 350 самодейци ще се изявят в XV Фолклорен фестивал Типченица пее
Около 350 самодейци ще се изявят в XV Фолклорен фестивал Типченица пее" Източник: Община Мездра

Следват: водосвет за здраве, отслужен от енорийския свещеник на селото отец Васил Николов и приветствия към участниците и гостите на фестивала от кметския наместник Георги Димитров и от председателя на НЧ "Съзнание-1899" Елеонора Георгиева.

 

Гост изпълнители на "Типченица пее 2023" ще бъдат уникалните гласове на Родопа планина - народният певец Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев, Средношколският танцов състав към НЧ "Просвета 1925" - Мездра и музикантът Цветомир Дамянов.

Още от "Региони"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени