Екатерина Захариева: ГЕРБ остави подредена държава, със сигурни финанси, с план за еврозоната, добре приета в света. ПП и БСП докараха кризи и инфлация

Българският гражданин иска да чува конкретни програми, а не опорни точки "няма да говорим за геополитика" или нещо друго. Искат да чуят конкретни решения, как ще решим конкретни проблеми, добави тя

Екатерина Захариева, ГЕРБ
Екатерина Захариева, ГЕРБ Източник: Zonanews

ГЕРБ остави подредена държава, със сигурни финанси, с план за еврозоната. Добре приета в света. С ясни програми и стратегии и с много свършено и в тема правосъдие, разбира се и с още оставащо. Оставихме подредена държава с финансова стабилност и с много довършени и в процес на работа инфраструктурни проекти. Това заяви в началото на предизборния дебат по bTV Екатерина Захариева - бивш външен министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в 13-ти МИР-Пазарджик. В дебата участваха Венеция Ангова от ПП и Ирена Анастасова от БСП.

 

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: Zonanews

Представителят на ПП Венеция Ангова коментира, че с Екатерина Захариева имат доста различия. "В началото стартирахме на паветата, искайки "промяна", сега сме на път да я постигнем. Да видим една промяна в която всички ние и нашите родители да живеем достойно, а не да се чудим как да вържем двата края", безсрамно заяви тя, защото след 7-те месеца управление на "Промяната", инфлацията в България надхвърли 20 % (!!!), българите осиромашават със светкавини темпове, а най-бедните от тях са на границата на физическото оцеляване. 

 

Венеция Нецова-Ангова, ПП
Венеция Нецова-Ангова, ПП Източник: Zonanews

Ангова продължи с опорките и заяви, че "Промяната"трябва да продължи, за да може "когато ни трябва закрила да разчитаме на полицията, когато ни трябва административен документ да не трябва да си взимаме отпуск за да си свършим работата, когато ни трябват линейки – те да идват". И това се заявява от представител на бившите управляващи, при които престъпността скочи в пъти, организираната и неорганизирана престъпност тормозят цяла България, върнаха се телефонните измамници, а нелегалните мигранти са като пълноводна река, която необезпокоявано влиза и преминава през България. На Венеция Ангова трябва да се припомни, че няколко седмици по време на тяхното управление "Български пощи" бяха неработещи, хората нямаха възможност да си получават пратките, а пенсионерите - пенсиите. Но за сметка на това една частна куриерска фирма намаза дебело филията от този управленски провал. 

 

Според представителят на БСП Ирена Анастасова, следващият премиер не трябва да е от ГЕРБ и ДПС.

 

Екатерина Захариева отговори:
"Г-жо Анастасова и г-жо Ангова – ГЕРБ не управлява вече повече от година. Виждам че стриктно се придържате към опорките, които вече всички видяха. Само че хората не исакт вече да слушат за мечти. Искат да чуят как ще го направите. Вие имахте възможност да управлявате с редовен кабинт. Двамата ваши лидери бяха в служебни кабинети. Оправдаваха се с геополитика за цените, за инфлацията, за газа. В опорките няма да говорите за геополитика. Истината е че за 4 години в последното управление на ГЕРБ, за последните 4 говоря, доходите се повишиха с 40 процента реално. За 8-те месеца, в които вие управлявате те загубиха покупателната си способност. Публичните финанси са в криза. За 7 месеца успяхте да разсипете всичко постигнато, факт".


Бившият външен министър добави, че за тези 7 месеца има 5 000 политически назначения, половината НС на БСП също е сред назначените. Представителят на БСП Ирена Анастасова се опита да опонира с поредните клишета: "За назначения няма да говорим, защото в малките населени места хората знаят истината. Дори чистачките в детските градини не могат да бъдат назначени, ако я няма вашата протекция".


Венеция Ангова арогантно заяви, че това което ГЕРБ правел била да "внушава кризи", да манипулират хората чрез страховете им. "Но аз мисля че българите са по-смели и няма да се поддадат на тази ситуация".

 

Екатерина Захариева отговори, че е съгласна, че българите са смели и умни. "И усещат инфлацията всеки ден като отидат в магазина. Те усещат "промяната", когато се движат по неподдържаните пътища и когато отидат в магазина, за да си пазаруват или да си палтят сметките".

Венеция Ангова от ПП се позова на прогноза на МФ, че инфлацията догодина ще спадне два пъти. Захариева я контрира: "Кога са верни прогнозите на служебния кабинет - когато служебният финансов министър излезе и представи тригодишната бюджетна прогноза и казва, че това което се случи в последните 8 месеца ще доведе до дефицит 6-8 процента и публичните финанси са под риск. А сега когато казва, че инфлацията ще намалее, което сигурно е вярно заради предложението на нашата партия за компенсации за цените на енергията така, че да може да се овладее инфлацията нещо, което трябваше да направите още миналата година".

 

Ирена Анастасова, БСП
Ирена Анастасова, БСП Източник: Zonanews

Ирена Анастасова от БСП допълни отговора си за 5000 политически назначения. "Говорите за 5 хиляди назначения, които е направило коалиционното правителство. Вижте, когато един ръководител в едно обикновено предприятие започва работа той си създава екип, на който има доверие. Как си представяте, че в администрация, която е отглеждана 12 години – тази администрация ще бъде достатъчно лоялна към това управление. 5 хиляди човека за цялата администрация в страната - мислите ли, че е голямо количество".

 

"Г-жо Анастасова, имахте вицепремиер за добро управление. Вие назначихте 5 хиляди човека за 8 месеца и само за ваша информация – държавната  администрация трябва да е професионална, а не лоялна на една или друга партия. Вие направихте чистките на хора, които работят от по 20-30 години само, за да освободите места за партийните си кадри".


На въпрос за геополитическите приоритети на различните партии и коалиции, представителят на ГЕРБ заяви, че партията е очертала 7 приоритета и е призовала другите партии, които са с ясна евроатлантическа геополитическа ориентация да ги подкрепят. "За съжаление тези 7 – 8 месеца колегите от ПП не научиха един много важен урок. Няма лошо да нямаш опит, но за съжаление, вие представяте опита като нещо лошо. Лошо е когато не се учиш от грешките си – само с лозунги не се управлява държава. ГЕРБ гледа ясно към Европа и към НАТО и много се надявам и съм убедена, че тези партии (евроатлантическите, бел. ред.) да са повече.

 

Венеция Нецова-Ангова, ПП
Венеция Нецова-Ангова, ПП Източник: Zonanews

Венеция Ангова заяви: "Въпросът, който в момента ни вълнува е какъв е националния интерес и за нас най-важното е да можем да защитим националния интере. Да имаме работеща икономика, България да е рекордьор. Продължаваме напред с глава на раменето си и с решения, които вземаме не спрямо замръзнала във времето идеология,а спрямо най-добрия интерес на държавата. Най-добрият интерес за България е да имаме диверсификация на доставките на газ. Ако ние имаме трима партньори и единия откаже да доставя, другите да покрият и държавата да не остане без газ".

 

Ирена Анастасова, БСП
Ирена Анастасова, БСП Източник: Zonanews

Ирена Атанасова артикулира обичайните проруски опорки, които бившите комунисти и тяхната лидерка не спират да изговярат. "Да гледаш към Русия или да гледаш към Европа не е нито назад, нито напред. Всяко правителство, ако защитава бълг национален интерес ще гледа навсякъде. Ние бяхме онези, които настоявахме да се възобновят незабавно разговорите с "Газпром". Ние бяхме тези, които казахме, че не може България да допусне такова влошаване на отношенията с Русия и изгонване на руските дипломати (...) Ние сме за това да се разговаря с всички партньори, без да се изключва "Газпром" и да се подобрят отношенията ни с Русия", заяви Атанасова като каза поне едан дузина пъти "Газпром" и Русия.

Венеция Ангова: "Поглеждайки назад или напред имах предвид да имаме възможност за диверсификация. А не да нямаме реална диверсификация, а сега да успяваме да я постигнем за по-малко от година".

 

Екатерина Захариева отбеляза: "Много се радвам, че влязохме в темата с газа. Истината е, че тук ПП трябва да мълчат. Все пак да погледнем в много близкото минало - последните 8 месеца. Лично Асен Василев, с участието на БСП решиха едностранно да прекрати договора с "Газпром". Само, че защо го направиха? Оказа се, че не защото не искат да купуват руски газ, а искат да се купува през посредници. Запази се купуването на руски нефт, а приходите на Русия от нефт са в пъти по-големи от тези на газ. Тоест, войната в Украйна се храни много повече от приходите от нефт. Купува се същият руски газ, но с 30 процента по-скъп през посредници. Това, което успяха да направят ПП и БСП е да върнат посредниците, които още първият кабинет на ГЕРБ спря. Откакто не управлява ГЕРБ газът от 37,80 лв. за мегават час, в момента ще бъде 330 лева. Това не е диверсификация, купуваме пак руски газ, но по-скъп. Тоест, храним още повече военната машина на Руската федерация. Колкото и да не искате да говорите за геополитика г-жо Ангова, няма как да не говорим за това. Клишетата само да кажете, че ще работите за национален интерес, без да кажете в какво във вашата програма се изразява това, не са достатъчни".


Бившит външен министър продължи: "По време на управлението на ГЕРБ да е спирало парното? Много се надявах тази кампания да говорим за програми - явно надеждите ми са били напразни. Ние пишем много задълбочена програма. Българският гражданин иска да чува конкретни програми, а не опорни точки "няма да говорим за геополитика" или нещо друго. Искат да чуят конкретни решения, как ще решим конкретни проблеми. За газа – конкретна цена, да спрем инфлацията. Извинявайте, но парното по вашето управление се увеличи с 40%. Никога не съм чувала по времето на ГЕРБ хората да не могат да си плащат парното, но сега го чувам постоянно".

Още от "Пазарджик"

Община Велинград започна планирано подновяване на дървесните видове в парк "Клептуза"

Ще бъдат засадени двуметрови дръвчета от едроразмерни видове, като сребрист смърч, западен чинар, липа, аризонски кипарис, дървовидна фотиния, черенолистен японски клен и др.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени