ГЕРБ-Пазарджик: Необходимо е правителството спешно да вземе мерки и да компенсира на 100% общините и обществените услуги

Заместник-кметът на община Велинград Атанас Палигаров заяви, че увеличението на тока за публичния сектор там е с 300%

Пресконференция на ГЕРБ-Пазарджик
Пресконференция на ГЕРБ-Пазарджик Източник: ПП ГЕРБ

Народните представители от коалиция ГЕРБ-СДС за 13 МИР Екатерина Захариева и Стефан Мирев, заедно с представители на местната власт от област Пазарджик, проведоха пресконференция в Пазарджик. Поводът за нея са рекордно високите сметки за електроенергия и парно за бизнеса и публичния сектор, както и последвалите от тях затруднения, които изпитват. В хода на изложението пред журналисти бяха цитирани някои наистина фрапиращи данни за разликата в цените за парно и ток, в периода на месеците ноември-декември 2020г. и съответно ноември-декември 2021 година.Част от тях включваха сметки, които са се повишили от 3 до 5 пъти. Училища, детски градини, социални домове са сред засегнатите в публичния сектор.

 

Екатерина Захариева припомни, че от парламентарната група на ГЕРБ-СДС два пъти вече внасят проект за компенсация на общините и публичния сектор. Този проект включва 100% компенсация за общините, културните институции, социалните домове, детски градини, училища и всички дейности със социална значимост и характер.

 

Захариева коментира още, че: "Общините получиха компенсации за месеците ноември и декември 2021г. Дали обаче ще получат за януари и февруари - не е сигурно, както и не се знае колко. Чувам, че общините трябвало да представят по конкретни данни и вече има сигналите, че това решение ще бъде отхвърлено. Призовавам правителството да прегледат сериозно нашето предложение и както намериха пари да финансират частните ЕРП-та, така да намерят и пари сега, за да компенсират българските общини. Причината да предложим тази 100-процентова компенсация е, че няма предвидени компенсации в проекта за бюджет. Предлагаме да бъдат компенсирани и храмовете, знаете че храмовете са също с цени за небитови потребители. Ние не ги затворихме и в най-тежката ковид-криза, а сега, заради сметките за ток може да бъдат принудени да затворят".

 

Румен Кожухаров (секретар на Община Пазарджик) като представител Общината  апелира към всички политически сили в Парламента, да се вземат мерки и това увеличение да бъде компенсирано, защото сметките са огромни.

 

Кожухаров допълни призива си с някои конкретни и притеснителни данни: "Община Пазарджик за декември 2020г. е заплатила около 220 хиляди лева за ток. За същия месец декември 2021г., сметката за ток е около 700 хиляди лева. Тези високи сметки за ток затрудняват работата на всички социални дейности и институции в общината. Друг пример е един от домовете за стари хора, който ако през декември 2020г. е имал около 10 хиляди лева сметка за ток, а сега за декември 2021г. е със сметка за ток от 28 хиляди лева - три пъти увеличение! Детска градина "Слънчо", за ноември 2021г. има сметка за ток от 2500 лева, а за декември 2021г. сметката за ток е 4200 лева. Подобни са съотношенията и при другите детски градини в община Пазарджик". Кожухаров добави още, че участват в пресконференция не в качеството си на представители на една или друга партия, а за да отправят апел да се помогне, защото се намираме в ситуация, в която никога до сега не сме изпадали.

 

Кметът на община Брацигово – Надежда Казакова, сподели, че сметките за ток за ноември 2020г. за цялата община са възлизали на 18 хиляди лева. За ноември 2021г. само за град Брацигово възлизат на 18 хиляди лева, а за цялата община сумата скача на 39 хиляди лева. "Сумите за декември са още по-фрапиращи", сподели още тя. Казакова е обезпокоена и от последиците от мярката, която й се е наложило да предприеме – режим на уличното осветление. "Принудих се да въведа мерки като една от тях е въвеждане на режим на уличното осветление. За мен е престъпление това да спрем тази социална услуга, която е в нужда на населението. До сега не сме имали проблем с битовата престъпност, но сега, когато осветлението е в режим, не се знае какво може да последва.", коментира още тя.

 

Заместник-кметът на община Велинград Атанас Палигаров, коментира ситуацията в община Велинград с това, че там увеличението на тока за публичния сектор е с 300%. "Не сме вдигали данъци по обясними причини, за да не натоварваме допълнително гражданите. Ние сме курортен град няма как да спрем уличното осветление. Не е нормално да стигаме до там. Аз като зам. кмет по финансите нямам идея как ще се плащат сметките. Всяка социална услуга, обществена услуга струва пари, за това ние няма как да прехвърляме пари от една обществена услуга в друга. Община Велинград и без друго е в тежко финансово състояние, за това се нуждаем от компенсация", допълни още той.

 

Народният представител Стефан Мирев също изнесе притеснителни данни относно състоянието на община Панагюрище и коментира цялостно нехайното отношение на правителството за този проблем. "За Панагюрище не се предвижда за момента спиране на уличното осветление, но в две от общините - Лесичово и Брацигово, това вече е факт. В малките населени места живеят доста възрастни хора, в случай че битовата престъпност нарасне това би ги застрашило. По-лошото е, че не виждаме управляващите да искат да се борят тези процеси. Съвсем скоро детски градини, болници, училища, църкви, заведения ще бъдат принудени да затворят и тогава ще имаме вече не локдаун, заради ковид, а заради невъзможност за плащане на сметките".

 

Стефан Мирев коментира още, че: "От ПП ГЕРБ винаги сме се грижели за хората, дори това да не се харесва на някои. По време на управлението на ГЕРБ доходите се увеличаваха и хората живееха спокойно. Ние предложихме конкретни мерки, а управляващите отказаха да ги приемат, под предлог, че залагаме капани, но те трябва да разберат, че времето за анализи приключи и от тях се очакват действия и решения", допълни той.

Коментира се и взетото решение за компенсиране на ВиК дружествата. Според Захариева и Мирев това решение е закъсняло, а и не е сигурно дали размерът му ще е достатъчен.

 

Екатерина Захариева зададе реторичен въпрос, трябвало ли е ВиК Ямбол да обявят режим на водата, за да се сетят от правителството, че такъв проблем има. Тя също определи действията на правителството като ненавременни и коментира, че в комисия по икономика се е обсъждало ББР да разработи кредитна линия, с която да се взима кредит, за да се плащат сметки. Спомената беше и обидата, която финансовия министър Асен Василев изрече по отношение на бизнеса, наричайки работодателите "неспособни". "Виждате какво се случва с цените, този бизнес няма как да плаща. Инфлацията според изследване на Мика Зайкова показа, че в малката потребителска кошница инфлацията е 30%, а не 7%, както се твърди. Вече има фирми, които освобождават работници, а поради това че българският бизнес не се подпомага, цената на произведеното е висока и става неконкурентноспособна на европейския пазар", подчерта Захариева.

 

Екатерина Захариева отправи призив към управляващите – да се вслушат в  разума и опита. "По време на първата ковид вълна, България беше една от първите държави, която взе мерки, за да компенсира бизнеса", добави тя. Кадровите смени бяха сред също засегнатите теми в изявлението на Екатерина Захариева. Тя коментира, че в КЕВР председателят никога не е бил от ГЕРБ, той е бил от партия, която е коалиционен партньор на сегашните мандатоносители. Тя каза още, че "Българският премиер си позволява да дава нареждания на КЕВР, а това не е първият борд, в който се намесват".

 

Захариева коментира и че пари за компенсации на небитовите потребители в сектора има, такива могат да бъдат взети от ВЕИ-тата, както и от ДДС. На въпрос от журналист относно преговорите на България с Република Северна Македония, Екатерина Захариева каза, че компромисите в едни преговорни отношения са важни, но следва да се правят и от двете страни, както и че в Македония се възпитават поколения в омраза. "Ако не направим така, че да има промяна в учебниците, по които учат македонските деца, нищо няма да постигнем. Няма как, когато възпитаваш в омраза към съседа и съседна държава да вървим напред", завърши тя.

Още от "Пазарджик"

Последни новини

Най-четени