Издигат паметник на големия български художник Никола Манев

Общинският съвет в Пазарджик прие единодушно решението

Никола Манев
Никола Манев Източник: Троян Прес

В Пазарджик ще бъде поставен паметник на големия български художник Никола Манев. Общинският съвет в Пазарджик прие единодушно решението, съобщи БНР. Монументът е изработен от скулптора проф. Георги Чапкънов и ще бъде монтиран в централната част на града.

 

Никола Манев е роден в Пазарджик. Отраснал е в Чирпан, завършил е художествената гимназия в София, а през 1962 година е приет в във Френската академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.


Идеята за паметник на Никола Манев е на председателя на Общинския съвет в Пазарджик адвокат Хари Харалампиев:

"Както е известно големият българин Никола Манев е роден в Пазарджик. Тъкмо по тази причина преди две години той стана почетен гражданин на града.  Одухотворен от предложението да стане тъкмо такъв, той пред мен е споделял, че Пазарджик му е помогнал да разбере себе си за сетен път. Той подари 30 великолепни платна на Община Пазарджик. Неговата единствена претенция беше тази галерия да бъде вечно отворена и на специално място. Изпълнихме волята му", каза за БНР адвокат Харалампиев.

 

Преди година и половина е създадена Фондация на името на Никола Манев в Чирпан, чийто председател е Хари Харалампиев.

"Имахме идея да увековечим паметта на Никола Манев посредством изграждането на един паметник. Такава идея имаше и неговият син Александър. Голямата заслуга е на Александър, че той се съгласи паметник да бъде построен на територията на Пазарджик. Наскоро и това ще стане. Ваятел е големият български скулптор Георги Чапкънов".

 

Никола Манев е организирал над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

 

Още от "Пазарджик"

Община Велинград започна планирано подновяване на дървесните видове в парк "Клептуза"

Ще бъдат засадени двуметрови дръвчета от едроразмерни видове, като сребрист смърч, западен чинар, липа, аризонски кипарис, дървовидна фотиния, черенолистен японски клен и др.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени