Проф. Герджиков: Въвеждането на зелените сертификати трябва да се отложи. Мерките обричат на фалит цели сектори от бизнеса!

Бездействието на властта е престъпно, струва човешки животи и ще остави без доходи в най-тежките зимни месеци хиляди българи, добави той

Проф. Анастас Герджиков
Проф. Анастас Герджиков Източник: bTV

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков настоява служебният кабинет, назначен от Румен Радев да отложи въвеждането на зелените сертификати за достъп до различни дейности на закрити пространства.

 

"Изискването за зелен сертификат е възможно само при висока степен за ваксиниране. Правителството, назначено от Румен Радев,  не направи нищо за шест месеца за повишаване процента на ваксинирани  и  тази заповед изглежда сякаш е за друга държава. Заповедта на здравния министър означава, че цели сектори на икономиката утре ще спрат работа. Още по-лошо е, че от утре лекарите и здравните работници, които нямат сертификат, не могат да работят. Оставаме без лекари. Призовавам министър Кацаров да отмени заповедта си или да отложи влизането й в сила. Призовавам и г-н Радев за възстановаване работата на Националния оперативен щаб, защото очевидно изпълнителната власт не се справя със здравната криза", каза проф. Герджиков.  

 

Мерките трябва да бъдат преосмислени и съгласувани със засегнатите страни, както и да се предвидят сериозни компенсации за тези сектори, преди ограниченията да бъдат въведени, смята проф. Герджиков. 


"Служебният кабинет и президентът Румен Радев закъсняха и вместо управляващите да наблегнат на мащабна кампания за ваксиниране и за по-добро информиране на гражданите за ползите от ваксините, бяха пропуснати по-спокойните летни месеци и сега отново здравната система е на ръба, и не може да се справи с приемането в болници на всички пациенти, за които е необходимо специализирано лечение", отбеляза кандидатът за президент.

 

Проф. Герджиков смята също, че управляващите трябва да възстановят дейността на Националния оперативен щаб за справяне със ситуацията с коронавируса, и внимателно да се анализират данните за заболеваемостта, проблемите в здравната система, на които трябва да се търсят спешни решения и държавата да гарантира лечение за всеки пациент.

 

"Бездействието на властта е престъпно, струва човешки животи и ще остави без доходи в най-тежките зимни месеци хиляди българи", коментира проф. Герджиков. 
 
Кандидат-президентската двойка се срещна с кмета на община Пазарджик Тодор Попов, водача на листата ГЕРБ-СДС за района - Екатерина Захариева и кандидати за народни представители. 

 

Утре Герджиков и Митева ще посетят Смолян.

 

Още от "Пазарджик"

Последни новини

Най-четени