Съдът касира избора на кмет на Панагюрище

Резултатите от вота бяха обжалвани от досегашния кмет на Панагюрище Никола Белишки, който загуби на втори тур с 28 гласа от Желязко Гагов

Панагюрище
Панагюрище Източник: Zonanews

 Пазарджишкият административен съд обяви за недействителен избора на кмет на община Панагюрище, предаде БНТ. Според магистратите са установени съществени нарушения на изборния процес при провеждането на балотажа. С нормите на Изборния кодекс са въведени изисквания, спазването на които дава гаранция, че изборите са проведени без нарушения. В случая тези изисквания са нарушени.

 

При така установените нарушения на изборния процес, следва да се отмени решението на ОИК – Панагюрище и избора за кмет на Община Панагюрище, проведен на втори тур да се обяви за недействителен. Резултатите от вота бяха обжалвани от досегашния кмет на Панагюрище Никола Белишки, който загуби на втори тур с 28 гласа от Желязко Гагов.

 

Предмет на жалбата бяха нарушения в 15 секции. Бюлетините от 14 комисии бяха преброени от вещи лица в Панагюрище, а от 25 СИК в Попинци бюлетините бяха преброени в съдебната зала.

 

Със същото решение Административният съд осъжда Общинска избирателна комисия – Панагюрище да заплати на Никола Белишки сумата от 990 лева, представляваща сторените в производството съдебно-деловодни разноски за възнаграждения за вещи лица.

 

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба, пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Още от "Пазарджик"

Последни новини

Най-четени