Великанът на българския спринтов кроул Цветан Голомеев ще бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Велинград"

Той е безспорния цар на кралската дисциплина

Цветан Голомеев
Цветан Голомеев Източник: Община Велинград

Днес на редовното си заседание с пълно мнозинство общинските съветници гласуваха Цветан Николов Голомеев- епоха в българското плуване да бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Велинград" за постигнати изключителни заслуги в областта на спорта. Безспорен е приносът на големия Голомеев в българското плуване.

 

Сред плеядата от великани на българския спринтов кроул Цветан Голомеев е безспорния цар на кралската дисциплина. Рекордьор, който държа стандарта на 100м. кроул цели 36 години. Това е рекорд и по дълголетие в дисциплината. Българският цар на спринта има и най-много поправки -цели 10- на рекорди. Цветан Голомеев е роден на 21 юли 1961г. в гр.Велинград. Напусна ни на 16.09.2010г. в битка с коварна болест.

 

Той започва да тренира при именития наш съгражданин Антон Митров – бате Тони, известен като дизайнерът на шампиони, запазената марка на "Чепинец" и българското плуване. Възпитаниците му са много известни личности. "Ще видиш какъв състезател ще стане", не спирал да предрича бъдещето на Голомеев още в пети клас велинградския треньор.

 

Завършва НСА (тогавашния ВИФ) със специалност плуване. Продължава плувната си кариера в София, ставайки част от Националния отбор, с който постига върховите си постижения. Основните дисциплини, в които се състезава са 50, 100 и 200 метра свободен стил.

 

Знаменито е плуването му през 1988 г. в Антверпен, Белгия на 50 метра свободен стил, където постига още един национален рекорд. Рекордът на Цветан Голомеев (50,27) от 1988г. е един от най-дълголетните в историята на българското плуване. При това един от най-атакуваните, защото е в кралската дисциплина.

Както се изразява негова съотборничка: "Никога не срещнах плувец с такъв капацитет на работоспособност, количество оптимизъм и професионално отношение към тренировките. Беше капитан на нашия национален отбор до края. Истински лидер и медиатор, локомотивът, който с гигантска сила влачи нас вагоните".

 

Цецо е първият нашенец, който плува под гросмайсторската граница от 50 секунди на малък басейн. Удържа на напора цели 21години. Силен и на 200м. свободен стил. Любопитен факт е, че регистрира постиженията си в четири различни отбора: "Чепинец" – Велинград, ЦСКА "Академик" София, и "Левски-Спартак". Държавните му рекорди са 32 на брой. Влиза в Топ 6 на световната ранглиста. За кралската дисциплина това е сензационно.

 

Два пъти е участник на олимпийски игри – Москва 1980 и Сеул 1988. Участник и на две световни първенства – Еквадор 1982г. и Мадрид през 1986г. Легендарно е неговото плуване на състезанието за Купа "Европа" през 1985 г. в София, където печели второ място, победен само от световно известния плувец на ГДР Йорг Войте и допринася за четвърто място на българската щафета.

 

Зад височината на неговите 192 см. се крие един огромен талант, който с годините и с много труд  се усъвършенства, за да достигне през последните му години като плувец на световно ниво! След спиране на състезателната кариера Голомеев заживява на остров Крит. През 1993 г. става треньор по плуване в остров Крит, Гърция.

 

Печели многократно награда за треньор на годината на Крит, както и за цяла Гърция. Негови наследници остават тримата му сина. Синът му Кристиян реализира мечтите на баща си, като става световен вицешампион и е избран за спортист №2 на Гърция за 2018г.

 

Превръща спортния ген на фамилията си във впечатляващи резултати. Във Велинград завинаги ще остане споменът за Цветан Голомеев,  възпитаник на големия треньор Антон Митров, донесъл ни толкова много гордост, самочувствие и радост с успехите си в плуването.

Още от "Пазарджик"

Стартира кампанията "Следи от изчезване", която цели да запознае обществото със застрашените от изчезване видове в Бълга

Велинград ALCALIA за пореден път се ангажира с мисията си да подпомогне опазването на екологичното разнообразие в българските планини, като споделя ценна информация как можем да запазим естествените им местообитания

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС регистрира листата си в РИК-Пазарджик, Екатерина Захариева отново е водач

В регистрираната пълна листа място намират познати и изтъкнати лица от партията на общинско и областно ниво, както и представители на гражданската квота – всеки от тях с доказана експертиза и опит

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени