Велинград, Сърница и Ракитово излизат на протест заради инвестиционно намерение за добив на волфрамсъдържащи руди

Категорично заявяваме, че няма да позволим откриването на мина на територията на трите общини, заявиха кметовете на трите общини

Велинград
Велинград Източник: Zonanews

Кметовете на Велинград, Сърница и Ракитово са обявиха категорично срещу инвестиционно намерение за добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище "Грънчарица-Център". Това бе заявено на съвместна пресконференция днес, съобщиха във Фейсбук кметовете.

 

"Няма да бъде допуснат рудодобив в района! Общественият интерес трябва да бъде преди частния", заявиха в своя позиция кметовете на общините Велинград, Ракитово и Сърница - д-р Костадин Коев, Георги Холянов и Неби Бозов, както и народният представител Васил Тодев.

 

"Осъществяването на инвестиционното намерение означава ликвидиране на поминъка на хората, екологична криза, предизвикана от замърсяване на питейната вода в региона и не на последно място - унищожаване на туризма във всичките му аспекти, не само в Спа столицата на Балканите, а и в голяма част от Родопите", заявиха кметовете на среща с медиите. Според тях, ако се допусне откриване на мина за волфрам, Велинград и региона нямат бъдеще.

 

"Категорично заявяваме, че няма да позволим откриването на мина на територията на трите общини. В случая става дума за живота и здравето на хората, за икономическото бъдеще на региона", единодушни са кметовете.

 

Те отбелязаха още, че за трети път се прави опит да бъде възобновена дейността на волфрамова мина над Велинград, въпреки че Върховният административен съд е спрял предишното инвестиционно намерение. Сега обаче е внесено ново искане за разработване на мината и това ще изкара жителите на трите общини на протест.

 

Според кмета на Велинград подобна дейност ще застраши сериозно водоснабдяването в региона. "Това, което е заявено в инвестиционното намерение е, че ще им трябват около 50 литра в секунда. Това е пагубно за нас. Ако се вземат от тези наши водоизточници 50 литра, то Велинград остава без вода", каза кметът на общината д-р Костадин Коев.

От туристическия бранш също са категорично срещу мината.

 

Според тях, това ще се отрази негативно на бизнеса им, както и на здравето на хората, тъй като вододайната зона се намира точно върху рудното тяло. Това заяви Цвета Андонова, от Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите.

 

Според нея, това ще разруши града и ще отрови децата в курорта. Ще доведе и до отлив на туристи. Тежкият трафик пък ще разруши пътищата.

Още от "Пазарджик"

Община Велинград започна планирано подновяване на дървесните видове в парк "Клептуза"

Ще бъдат засадени двуметрови дръвчета от едроразмерни видове, като сребрист смърч, западен чинар, липа, аризонски кипарис, дървовидна фотиния, черенолистен японски клен и др.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени