Борисов гневен на Асен Василев: Даде едно необмислено и самохвално интервю, подхлъзва ни (ВИДЕО)

Искам от финансовия министър консервативен бюджет, добави бившият премиер

Бойко Борисов в Перник
Бойко Борисов в Перник Източник: Скрийншот видео кадър

С остра позиция срещу действията на финансовия министър Асен Васлев излезе днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Преди срещата си със симпатизантите в Перник Борисов даде специално изявление пред медиите. Борисов призна, че финансовият министър е подхлъзнал ГЕРБ за харчовете, депутатите гласували на доверие, а между първо и второ четене в законите се вкарвали текстове, които никой не разбирал. Той дори намекна, че председател на парламентарна комисия подвеждал лидерите на подкрепящите правителството партии.

 

Искам от финансовия министър консервативен бюджет, категоричен бе Борисов. "Трябва първо да се мисли, а след това да се говори. Особено когато говориш от чуждо име. Притеснителното е, че ако финансовият министър има такава информация, той я е придобил по някакъв необмислен начин. Това е едно необмислено и самохвално интервю", възропта лидерът на ГЕРБ срещу интервюто, което Асен Василев даде за "Файненшъл Таймс",с което обяви, че "Лукойл" се продава, и което веднага беше опровергано от компанията.

 

"Делян Добрев ме застигна сега и ми каза неща, които не искам да вярвам, че са така", каза още Борисов. "Написахме писмо, в което искаме да се спазят сроковете с енергетиците", обясни още бившият премиер във връзка с писмото, което днес изпратиха заедно с Делян Пеевски до премиера Денков с искане правителството да се каже как върви изпълнението на Споразумението между властта и енергетиците. А Добрев уточни, че всичко, което е казал до момента, е така.

 

"Нямам неизпълнено обещание. Притеснителното е, че при дерогация, която имаме месеци наред, горивото е с левче отгоре. Това са милиарди левове от нашите джобове", негодува Борисов, а Добрев добави, че става дума за 3 млрд. долара.

 

"Притеснителното е, че в текста, който приехме, абсолютно доверявайки се на финансовия министър, има едно текстче, че горивата, които се продават у нас, се съхраняват само в България", каза още Борисов. Добрев уточни, че с този текст се дава монопол само на "Лукойл", тъй като складовете само на "Лукойл". Те досега държаха 30% резерв на горивата, сега трябва да държат 100% резерв, но нямат капацитета за това. И това щенамали вноса на горива.

 

"Вносителите вече не могат да внасят горива. Не говоря за бензиностранциите, а за доставчиците на едро", каза още Добрев и попита защо "Лукойл" защо не си внася данъците. Според депутата от ГЕРБ би следвало да има компенсации от 1 лев на горивата. "Те обаче не ги дават тези компенсации, защото не искат да вземат парите от "Лукойл", обясни Добрев. А Борисов се възмути от това, че се променят между първо и второ четене закони, без да се разясни на парламентарните групи.

 

"Никой не е разбрал. Повече така няма да се вкарват точки между първо и второ гласуване. След това да се червим и да не знаем кой го е предложил", разкри Борисов, намеквайки, че председател на парламентарна комисия е вкарал между първо и второ четене текстове, които депутатите не са разбрали при гласуването.

 

Борисов и Делян Добрев в Перник
Борисов и Делян Добрев в Перник Източник: Скрийншот видео кадър

"Положението с дефицита е много лошо. Когато имаш дефицит в едно семейство, накрая фалираш. Идват и ти взимат къщата или теглиш заем. Ние никога не сме допускали дефицит. Само по време на Ковид кризата, когато всичко беше затворено, а НАП, която събира приходи, ние я направихме да дава пари на бизнеса. 5 млрд. и половина сме назад. Не можем да си позволим харчове. Искам от финансовия министър консервативен бюджет", скочи още председателят на ГЕРБ.

 

"Не виждам ДБ, която е консервативна партия, сега как ще гласува за такова харчене и непрекъснато взимане на заеми. Това не трябва да става в залата, трябва да го обсъдим в управляващата коалиция", призова Борисов. "Не съм доволен. Ако моят финансов министър го предлагаше, няма да е финансов министър", каза той за бюджета с 3% дефицит, въпреки че лично Борисов предложи Асен Василев за финансов министър.

 

В отговор на журналистически въпрос за напрежението с електронните рецепти, Борисов отговори: "Разбира се, че електронната рецепта е изключително улесняваща, съвременна. Разбира се, когато говорехме на тази тема, сложихме т.нар. бяла рецепта, това е хартиената. Откъде идва проблемът - когато отидеш в аптеките, ако няма лекарството, искат да ти го заменят с генерик. Ако потребителят не иска това лекарство, с хартиената рецепта може да отиде в друга аптека. Сега с това, което искат фармацевтите, човекът трябва да получи генерикът. Лекарите са против, защото знаят как трябва да се лекува пациентът. Той си държи на тези лекарства и ние ще изискваме това да бъде направено", каза Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ коментира и тревожните събития в света. "Тъжно, жалко, болно ми е за това, че гинат невинни хора. И във войната има правила и това не се прави. Призовавам ръководителите на всички държави да не го правят. Това, което Хамас направиха в Израел, нечовешки терористичен акт, не може да остане ненаказан", заяви Борисов. Борисов се върна на темата с местния вот: "Много съм доволен от това, което видях в Перник. Искам да честитя празника на града. Доволен съм от Станката....Заедно направихме много - водопроводи, кръгови, игрища, училища, бреговете на "Струма", сподели Борисов.

 

"Оптимист съм за Перник. Като идвах по магистрала "Люлин", която построихме, колоната от автомобили за Перник започваше от магистралата. Това са млади хора, които живеят в града и пътуват за работа до София", обясни той.

 

Още от "Перник"

Земеделците - на национален протест: Планират демонстрации и блокади

Фермерите поискаха оставката на земеделския министър и изпратиха писмо със срок за решение на проблемите им до неделя. В противен случай заявяват, че "следващия вторник ще блокират държавата"

Прочетете повече прочетете повече

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Кметът на Перник се срещна с чуждестранни гости, дошли за Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва“

На срещата, която се проведе в тържествената зала на Минната дирекция, присъстваха представители на 17 маскарадни групи, както и членове на ФЕКГ и делегации от 15 държави

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени