Главният прокурор Иван Гешев в открит урок с ученици от Перник: Трябва да имаме нетърпимост към престъпността, за да имаме силна държава - всички институции трябва да работят заедно

Главният прокурор даде за пример случая с Георги Тимов, ученик от Петрич, който след като е бил станал жертва на измама, подал сигнал в прокуратурата, което довело до образуване на досъдебно производство. Извършителите били установени, а парите на детето върнати

Главният прокурор Иван Гешев в открит урок с ученици от Перник
Главният прокурор Иван Гешев в открит урок с ученици от Перник Източник: АПБ

Трима прокурори от Районна прокуратура – Перник и председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков проведоха открит урок пред 50 ученици от 10, 11 и 12 клас на Гимназията с преподаване на чужди езици "Симеон Радев" в гр. Перник. Инициативата е част от кампанията на двете съсловни организации на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите "Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право". Гости на открития урок бяха главният прокурор Иван Гешев и говорителят Сийка Милева. 

 

Главният прокурор Иван Гешев в открит урок с ученици от Перник
Главният прокурор Иван Гешев в открит урок с ученици от Перник Източник: АПБ

Прокурорите Александър Манов, Гергана Савова и Цветелина Евтимова разясниха на учениците разликата между наказателния процес и делата от частен характер, както и каква е ролята на прокурора в процеса. Учениците научиха, че когато едно лице е навършило 14 години, макар и все още да не е навършило пълнолетие, то то може да носи наказателна отговорност, ако в момента на извършването на деянието е разбирало свойствата и значението му, както и е могло да ръководи постъпките си. 

 

Следователят в Национална следствена служба Петко Петков запозна учениците с конкретната работа на следователите
Следователят в Национална следствена служба Петко Петков запозна учениците с конкретната работа на следователите Източник: АПБ

Председателят на Камарата на следователите и следовател в Национална следствена служба Петко Петков запозна учениците с конкретната работа на следователите – методологията, по които се разследват престъпления с фактическа и правна сложност. Презентирани бяха мобилните лаборатории на НСлС, както и другите технически приспособления, които следователите ползват в своята работа.  

 

Главният прокурор Иван Гешев в открит урок с ученици от Перник
Главният прокурор Иван Гешев в открит урок с ученици от Перник Източник: АПБ

"Трябва да имаме нетърпимост към престъпността и тогава когато се сблъскаме с нея – лично или чрез наш близък, то трябва да си потърсим правата", сподели мнението си и главният прокурор. Иван Гешев призова учениците да научат основните си права и задължения, за да знаят как да се защитават, в случай, че станат жертва на престъпление. 

 

Главният прокурор даде за пример случая с Георги Тимов, ученик от Петрич, който след като е бил станал жертва на измама, подал сигнал в прокуратурата, което довело до образуване на досъдебно производство. Извършителите били установени, а парите на детето върнати. "Трябва сами да правите преценка кое е правилно и кое е неправилно в обема от информация, която е около вас. Трябва да си защитавате интересите, трябва да се борите за тях, защото никой няма да ви ги даде. Трябва да защитавате не само вашите интереси, а да се обедините и да работите и за интересите на страната си. Бъдещето е във вашите ръце, ако осъзнаете, че трябва да сте заедно с всичките си различия. Имате интерес да живеете заедно в по-добра държава", каза още главният прокурор.

 

Иван Гешев отговори на множество въпроси на учениците, сред които и този какви са първите стъпки на прокурорите и следователите. По думите на главния прокурор, след завършването на юридическото образование, важно е встъпителното обучение, което се получава в Националния институт на правосъдието. "Това обучение е мост от правната теория към реалната работа на магистратите. Защото как се прави разследване на теория е едно, но доста по-сложно е да се приложи в реалната практика", посочи главният прокурор. 

 

Иван Гешев бе попитан и какви качества трябва да притежават прокурорите и следователите. "Качеството, което трябва да притежават прокурорите и следователите е основно устойчивост. Нужно е и непрекъснато учене. Следователската е по "неприятната", но по интересната професия. Неприятна, защото непосредствено се сблъскваш с престъплението и това често ти показва най-лошите черти на хората. Интересна, защото ти дава непосредствения контакт както с пострадалите, така и с извършителите. Обаче виждаш престъплението и неговите жертви, което понякога е доста тежко и не можеш да останеш безчувствен", каза още главният прокурор, чието професионално развитие в съдебната система стартира именно като следовател. 

 

Иван Гешев обясни и как от следовател е станал прокурор: "при една от поредните реформи - следствието от МВР беше преместено в прокуратурата, съответно и следователите. Така попаднах в прокуратурата и на един по-късен етап станах прокурор, след което и главен прокурор". 

 

Главният прокурор акцентира върху необходимостта от взаимодействието между правоохранителните органи, част от които е и МВР, за да бъдат опазени правата и интересите на гражданите, като подчерта пред учениците, че за да имаме силна държава - всички институции трябва да работят заедно.

 

Главният прокурор подари икона на директора на гимназията Теменужка Крумова с пожелания за силни вяра и дух по пътя на знанието и образоването на бъдещото поколение. 

 

Още от "Перник"

Земеделците - на национален протест: Планират демонстрации и блокади

Фермерите поискаха оставката на земеделския министър и изпратиха писмо със срок за решение на проблемите им до неделя. В противен случай заявяват, че "следващия вторник ще блокират държавата"

Прочетете повече прочетете повече

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Кметът на Перник се срещна с чуждестранни гости, дошли за Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва“

На срещата, която се проведе в тържествената зала на Минната дирекция, присъстваха представители на 17 маскарадни групи, както и членове на ФЕКГ и делегации от 15 държави

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени