Кирил Ананиев: Няма да се откажем от образователните иновации във всички нива на системата

В срещата взеха участие още двамата евродепутати Асим Адемов и Александър Йорданов и останалите кандидати от листата

Водачът на листата Кирил Ананиев
Водачът на листата Кирил Ананиев Източник: ПП ГЕРБ

"Най-добрата дългосрочна инвестиция е качественото образование. Ще се стараем да утвърдим учителската и преподавателската професия като професии с висок социален статус. Поетият ангажимент за удвояване на учителските възнаграждения е факт. Продължаваме да ги увеличаваме със скорост, изпреварваща вдигането на средната заплата, като се стараем да ги поддържаме на нива над 125% от средните за страната". Това заяви министър Кирил Ананиев, който е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция ГЕРБ – СДС в Перник, на среща с директори на учебни заведения от областта.

 

В срещата взеха участие още двамата евродепутати Асим Адемов и Александър Йорданов и останалите кандидати от листата. Всичките бяха единодушни, че образованието е в основата на просперитета на една държава, а учителят е най-важният фактор за доброто обучение.

"Положихме усилия за образователна интеграция на учениците от уязвими групи, с помощта на което включихме над 50 000 деца - и увеличихме средния обхват в системата от 92 на 95%. Инвестирахме в компютърна техника и в техника за електронно обучение в класните стаи. Финансирахме изграждането на модерни СТЕМ центрове", посочи министър Ананиев.

 

Среща с директорите на учебни заведения от област Перник
Среща с директорите на учебни заведения от област Перник

По негови думи, започнатите реформи ще бъдат надградени. Бюджетната подкрепа ще бъде увеличена до 5% от БВП. При успешно изпълнение на управленската програма в края на мандата се очаква средната работна заплата за страната да бъде 2000 лв, а учителската 2500 лв.

"Няма да се откажем от образователните иновации във всички нива на системата. Образованието остава ключов приоритет за ПП ГЕРБ", увери министърът на финансите.

 

Среща с директорите на учебни заведения от област Перник (2)

Началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова сподели, че област Перник е сред първите по обхват на ученици в страната. Тя благодари на всички директори, с чиято помощ се съхранява образователната мрежа в региона и разбира се, изрази удовлетворение за увеличението на учителските заплати в мандата на правителството на ГЕРБ.

Още от "Перник"

Земеделците - на национален протест: Планират демонстрации и блокади

Фермерите поискаха оставката на земеделския министър и изпратиха писмо със срок за решение на проблемите им до неделя. В противен случай заявяват, че "следващия вторник ще блокират държавата"

Прочетете повече прочетете повече

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Кметът на Перник се срещна с чуждестранни гости, дошли за Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва“

На срещата, която се проведе в тържествената зала на Минната дирекция, присъстваха представители на 17 маскарадни групи, както и членове на ФЕКГ и делегации от 15 държави

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени