Кирил Ананиев: Всички са изправени пред голямо изпитание от високите сметки за ток

В общините Радомир, Трън и Земен средното увеличение на разходите за електроенергия е между 2,5 до 4 пъти

Персконференцията на Кирил Ананиев и представители на общините Радомир, Земен и Трън
Персконференцията на Кирил Ананиев и представители на общините Радомир, Земен и Трън Източник: ПП ГЕРБ

Рекордно високите цени на тока в област Перник удари общините, социалните структури, образованието, здравеопазването, културата и вероизповеданията. Това обсъдиха на днешната пресконференция народният представител Кирил Ананиев, представители на областното ръководство на местната структура и кметовете на общините Радомир, Трън и Земен.

 

"Тежката енергийна криза е реална и се предприемат съответни мерки. Всички са изправени пред голямото изпитание и същевременно не трябва да се нарушава качеството и обема на услугите в региона. Ето защо парламентарната група на  ГЕРБ – СДС внесе в Народното събрание решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитовите крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията общините, социалните структури, образованието и здравеопазването", сподели Ананиев.

 

След проведен разговор на народния представител Кирил Ананиев с  директорите на трите болници в област Перник - МБАЛ "Р. Ангелова", СБАЛББ "Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести - Перник" и Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация (Профилакториум) става ясно, че има близо двойно и тройно нарастване на ел. енергията в здравните заведения.

 

"В Многопрофилната болница сметката за ток през декември 2020 г е възлизала на 13 хил. лв, докато през същи период миналата година тя е достигнала 56 000 лв. В Белодробната болница, която се отоплява основно на нафта, разходът е нараснал с два пъти. Сумата за ток от 5 600 лв  е станала 14 000 лв. В Профилакториума  разходът за ток през дванадесетия месец на 2020 г е бил 9 600 лв, година по-късно става 21 500 лв.", посочи Ананиев и допълни, че и в трите заведения са въведени мерки и са получили само една компенсация за месец ноември миналата година, която е в размер на 110 лв.

 

Пресконференция Перник
Пресконференция Перник Източник: ПП ГЕРБ

В общините Радомир, Трън и Земен средното увеличение на разходите за електроенергия е между 2,5 до 4 пъти за декември 2021 година спрямо декември 2020 година. По отношение на служителите са въведени графици при възможност за дистанционна работа.

 

"Уличните лампи в трънските села светят само от 18:00 до 23:00 часа, тъй като общината няма възможност да обслужва високите сметки за ток", каза зам.кметът на Трън Десислава Димитрова. На територията на общината има 51 села, в които живеят основно възрастни хора. Фактурата за декември е на стойност 45 800 лева. За същия период преди една година изразходваната електроенергия е струвала 13 000 лв. В момента в населените места са монтирани електронни часовници за управление на уличните лампи. Не се изключва варианта на режим да мине и уличното осветление в самия град Трън.

 

"В Земен през месец декември 2020 г разходът е бил 11 750 лв, докато през декември 2021 той нараства на 33 546 лв.", посочи кметът на Земен Димитър Сотиров.  В това число в училището, където е и детската градина и патронажната грижа разликата е над два пъти от 1 912 лв на 4 812 лв. Там има също ограничаване на уличното осветление от 18 до 22 часа, като с нарастването на деня се предвижда този период да намалява, а от месец април да няма улично осветление. Кметът в Земен е предприел обединяване на служители на 4 канцеларии с оглед намаляване на разхода.

 

Въпреки тежката ситуация няма да се спира уличното осветление в община Радомир. Това каза кметът Пламен Алексиев. Заради драстично високите сметки за ток, той е изискал обследване на всички партиди и ще настоява токът да се таксува на нощна тарифа. "Всички големи консуматори в Радомир като училища, детски градини, поликлиники, читалища, община, са на газ. Сметката ни е 110 000 лв. Много е, непосилна за плащане. Обследването обхваща всички партиди. Ние имаме 300 партиди за ток, защото имаме 32 населени места", посочи Алексиев.

 

Като бивш финансов министър Ананиев коментира, че за пръв път от 25 години (когато беше голямата Виденова криза) нямаме приет бюджет в началото на годината, което не е добър атестат. "На  второ място бюджетът е направен така, че е разделен на три части. Това показва, че работата между коалиционните партньори върви трудно, защото всеки от тях има определени цели и политики", заключи Ананиев.

Още от "Перник"

Земеделците - на национален протест: Планират демонстрации и блокади

Фермерите поискаха оставката на земеделския министър и изпратиха писмо със срок за решение на проблемите им до неделя. В противен случай заявяват, че "следващия вторник ще блокират държавата"

Прочетете повече прочетете повече

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Кметът на Перник се срещна с чуждестранни гости, дошли за Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва“

На срещата, която се проведе в тържествената зала на Минната дирекция, присъстваха представители на 17 маскарадни групи, както и членове на ФЕКГ и делегации от 15 държави

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени