Голяма новина за Пловдив и културата на града под тепетата

Заместник-кмет "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов съобщи голяма новина за Пловдив и културата на града под тепетата във ...

Пламен Панов
Пламен Панов Източник: Фейсбук профила му

Заместник-кмет "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов съобщи голяма новина за Пловдив и културата на града под тепетата във фейсбук профила си:

 

"Пиша този пост с огромна гордост и с безкрайно вълнение! Малко преди полунощ един от хората, на когото дължа ужасно много за това, че съм имал възможността да се уча от нея и продължавам да го правя в професионален и човешки план - г-жа Амелия Гешева ме подкани да видя сайта на Национален фонд "Култура". Наистина страхотни новини за Пловдив!

 

ОИ "Старинен Пловдив", Регионален етнографски музей, Регионална библиотека "Иван Вазов", Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален природонаучен музей, Държавна опера, Държавен куклен театър и НУМТИ "Добрин Петков" печелят проекти на обща стойност 304 386 лв. от Фонда.

 

Не мога да ги деля, защото са си наши, на Пловдив. Искам да поздравя сърдечно екипите на всички общински и държавни културни институти за отдадеността. Зад написването, подготовката и защитата на един проект пред външен донор стои много труд и усилие.

 

В началото на мандата казах, че ще ползваме всяка възможност за външно финансиране. И до днес отдел "Култура" следи, информира и помага, когато е необходимо при всяка отворена възможност за кандидатстване. Но няма как да не спомена, че днешният успех е в резултат на ЗАЕДНО-то на Европейска столица на културата 2019 г., на политиките, които местната власт води последователно в сферата на културата в последните 10-12 години, въвеждайки конкурсния принцип и критериите за оценка.

 

Вижда се очевидно дългият път, който общинските и държавни културни организации в града са извървяли, а ефектите от наученото от Европейска столица на културата и при проектната дейност продължават да дават своите плодове няколко години след титлата. След тези резултати, #Заедно ще направим така, че гладиаторите ще оживеят под сцената на Античния театър, ще направим 1-вата в Европа експозиция от живи екземпляри, редки видове риби и безгръбначни от Антарктическия континент в природонаучния музей, ще следим "Приключения(та) с Аргир" в етнографския музей, ще следим с интерес проучването на кукления театър и многото други интересни идеи, които ще се реализират в Пловдив.

 

П.С. С оглед отчетната дейност на ресор "Култура, археология и туризъм" можем да се похвалим, че вече привлеченото външно финансиране (европейки и национални донори) от проекти стигна 1 000 000 през 2022 г.

 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени