Изтребители от авиобаза "Граф Игнатиево" са били вдигнати заради сигнал за взривно устройство на пътнически самолет

Българските екипажи са изпълнили всички процедури в съответствие с изискванията на националното и международното законодателство за контрол над въздухоплаването

Авиобаза Граф Игнатиево
Авиобаза Граф Игнатиево Източник: БНР

Дежурните изтребители от авиобаза "Граф Игнатиево" са излетели, за да окажат помощ на пътнически самолет, изпълняващ полет от Унгария за Турция, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда.

 

При изпълнение на реална мисия по "Air Policing", българските летци са поели контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортирали го над територията на Република България и го предали на турските изтребители.

 

Това се е случило следобяд на 11 май, но става известно днес. Българските екипажи са изпълнили всички процедури в съответствие с изискванията на националното и международното законодателство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство.

 

Ескортираният пътнически самолет успешно е кацнал в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа. С този полет българските Военновъздушни сили за пореден път гарантираха, както безопасността на населението и инфраструктурата на Република България, така и спокойствието на въздушния трафик, посочват от министерството на отбраната.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени