Ученическото състезание "Млади изследователи" събира 80 отбора в УХТ

Огромен е интересът към темите, свързани с екологията, зеленото предприемачество и кръговата икономика

 Ученическото състезание "Млади изследователи" събира 80 отбора в УХТ
Ученическото състезание "Млади изследователи" събира 80 отбора в УХТ Източник: УХТ

Финалът на третото издание на най-голямото ученическо състезание у нас "Млади изследователи" ще се проведе на 26 април 2024 г. в аула "Проф. Милен Бешков" на Университета по хранителни технологии в Пловдив, инициатор и организатор на събитието.


За награди ще се състезават 80 отбора с ученици от 9 до 12 клас от училища в цялата страната, като най-малките са допуснати по изключение, посочи доц. Десислава Вангелова, функционален декан. Състезателите ще мерят сили в 4 тематични направления: 
- храни и напитки;

- мехатронни системи;

- икономика и предприемачество;

- туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг.


Според доц. Вангелова огромен е интересът към темите, свързани с екологията, зеленото предприемачество и кръговата икономика. Прави впечатление, че много са разработките, свързани с традициите и обредните хлябове, а също и влиянието на цветовете като иновация в сладкарството, посочи тя. Във фокуса на вниманието на децата са траханата и трюфелите в България, лечебните храни и напитки. Вече по традиция се вълнуват и от козметиката, както и от приготвянето на храни с нулев отпадък.


В сферата на туризма темите представят фестивалите на храните и виното, както и традиционните празници в различни населени места. 


В областта на икономиката темите, които са ги привлекли, са балоните за пречистване на въздуха, роботи асистенти и стратегия за системи от вертикални насаждения. Любопитно е, че учениците разсъждават как да намалят отпадъците в училищата си, посочи доц. Вангелова.


Присъстващите ще могат да видят презентация за управление на роботизирана ръка, технология за съхранение на топлинна енергия, устройства за 3 Dпринтиране, биобоя - симбиоза между изкуствен интелект и биохимия. 
Университетът осигури и награди за най-добрите участници, които ще бъдат връчени от преподаватели, учени и мениджъри на фирми от хранително-вкусовата индустрия, с чието съдействие се реализира състезанието. 


"Интересът на бизнеса и браншовите организации към състезанието продължава да нараства, заяви доц. Вангелова. - Те са много впечатлени от инициативата на УХТ и тази година изявиха желание да се включат като оценители в конкурса и да участват в журитата, а на финала ще връчват наградите на най-добре представилите се ученици във всички направления".


Ученическият конкурс стартира през 2022 г. с 24 отбора, но много бързо набра популярност и още миналата година отборите вече бяха 70. Най-важното е, че всички участват с огромен ентусиазъм и желание, подчерта тя. 


И тази година състезанието ще се проведе заедно с Ден  на отворените врати, а за първи път съвместно с Майна Town се организира и Re:bazaar, където ще се предлагат продукти от изцяло рециклирани материали. 

Още от "Пловдив"

УХТ връчи почетната титла “Доктор хонорис кауза” на посланик Алехандро Поланко

На вълнуваща церемония под звуците на студентския химн Gaudemaus Igitur дипломатът получи от ректора на УХТ, проф. Галин Иванов, атрибутите на почетното звание: огърлие и папирус-грамота

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени