"Академичен ритон" за проф. Георги Бамбалов от УХТ

Награждаването на 91-годишния професор бе гласувано единодушно от членовете на Академичния съвет

Проф. Георги Бамбалов
Проф. Георги Бамбалов Източник: PR Golden Crown

Академичният съвет на Университета по хранителни технологии в Пловдив учреди награда "Академичен ритон" и определи нейния първи носител – проф. Георги Бамбалов.

 

Предложението е на катедра "Технология на виното и пивото" в УХТ. Академичният ритон се присъжда за съществен принос в развитието на винарския бранш в България, в обучението на специалисти за винарския сектор и издигане авторитета на УХТ като водеща образователна институция в областта на винопроизводството.

 

Първият носител – проф. Бамбалов, е доайен в катедрата в УХТ и практически е участвал в обучението на всички действащи енолози у нас. Преподавал е в продължение на 40 г., има над 100 научни публикации, бил е научен ръководител на десетки докторанти, лектор е в голям брой международни конференции.

 

Награждаването на 91-годишния професор бе гласувано единодушно от членовете на Академичния съвет. Подкрепям учредяването на наградата и първата номинация, заяви ректорът проф. Галин Иванов. Доц. Борислав Миленков отбеляза, че приносът на проф. Бамбалов е безспорен, а катедрата тепърва ще прави много номинации и ще връчва академични ритони.

 

Наградата ще бъде връчена на 21 февруари 2024 г. на тържествената церемония, на която ще бъдат раздадени призовете "Златен ритон" от международните дегустации на изложба "Винария 2024".

 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени