Алфа рисърч за вота в Пловдив: Костадин Димитров от ГЕРБ води с 5,5 % пред Ивайло Старибратов от ПП-ДБ

Ето как се нареждат общинските съветници според проучването: ГЕРБ  са първи (26.6%), следвани от ПП-ДБ (23.7%), Възраждане (9.2%), БСП (7.8%)

Електорални нагласи за избор на кмет в Пловдив
Електорални нагласи за избор на кмет в Пловдив Източник: Алфа Рисърч

Сигурен балотаж между Костадин Димитров от ГЕРБ и Ивайло Старибратов от коалиция ПП-ДБ и сравнително висока избирателна активност на местния вот на 29 октомври в Пловдив, прогнозира социологическата агенция Алфа рисърч.

 

В представително за пълнолетното население на община Пловдив проучване, реализирано в периода 29 септември – 5 октомври 2023г., агенция Алфа Рисърч очертава основните тенденции на старта на предизборната кампания. Проучването е по поръчка на "Под тепето". 

 

Надпреварата за кмет и общински съветници в Пловдив се очертава силно оспорвана. Има висока верояност за балотаж и силна конкуренция за местния парламент, сочат електоралните нагласи на твърдо решилите да гласуват.

 

Първите две места очаквано заемат кандидадите на водещите политически сили - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров влиза в надпреварата с подкрепата на 30.1% от твърдо решилите да гласуват, а номинираният от ПП-ДБ Ивайло Старибратов - с 24.6%.

 

Следващите трима претенденти за кметското място стартират с близки помежду си позиции: Славчо Атанасов ("Съединени за Пловдив") – 10.4%, Ангел Георгиев (Възраждане) – 8.9%, Костадин Палазов (БСП) – 8.2%. По-ниска засега е подкрепата за кандидата на "Има такъв народ" Станислав Балабанов (5.3%).

 

Плодивчани очакват  бързо подобрение на инфраструктурата и превръщане на Пловдив в един по-благоустроен град. Сред 10-те най-чувствителни проблеми на града под тепетата се нареждат: състоянието на улиците и тротоарите (53%); на парковете и местата за отдих (43%); подобрение на чистотата и сметосъбирането (42%); решаване на проблемите с паркирането (39%); облагородяване на междублоковите пространства (36%); модернизиране на градския транспорт и осигуряване на по-добри транспортни връзки (28%); сигурност и обществен ред (26%).

 

Очаква се по-висока избирателна активност от тази на предсрочните парламентарни избори през април. 45% от анкетираните заявяват твърдо намерение да гласуват, 27% още се колебаят, а 28%, предимно най-младите, не смятат изобщо да отидат до урните.

 

Социологическата агенция отчита по-слаб интерес към изборите за Общински съвет. Около 1/5 от решилите да гласуват все още не са избрали коя листа да подкрепят, или имат намерение да дадат гласа си единствено за кмет.

 

Електорални нагласи в Пловдив за Общински съвет
Електорални нагласи в Пловдив за Общински съвет Източник: Алфа Рисърч

Според Алфа рисърч предстои да се види дали преференциите ще вдигнат вота за общинските листи, но към момента картината на следващия местен парламент е твърде несигурна. Относително ясно е, че той ще е също така фрагментиран, както досега и нито една политическа сила няма да има мнозинство в него, отбелязва агенцията.

 

Ето как се нареждат общинските съветници според проучването: ГЕРБ  са първи (26.6%), следвани от ПП-ДБ (23.7%), Възраждане (9.2%), БСП (7.8%). Останалите формации засега получават с по-ниска подкрепа от излъчените от тях кандидати: ИТН – 4.1%, "Съединени за Пловдив" – 3.3%, "Свобода" – 2%, ДПС – 1%, "Глас народен" – 0.9%.

 

Както на предишни местни избори, така и сега, Пловдив се очертава като общината с едни от най-ярките и оспорвани кметски напредвари. Електоралните нагласи на избирателите на старта на настоящата кампания показват, че водещите национални партии и техните кандидати ще водят оспорвано състезание както помежду си, така и със силни местни представители. Което очертава поредна остра битка и интрига до преброяването на последните бюлетини, прогнозира агенция Алфа рисърч.

 

Настоящото изследване е проведено в периода 29 септември – 5 октомври 2023г. от Алфа Рисърч, по поръчка на "Под тепето" (podtepeto.com). Проучването е проведено сред 802 пълнолетни жители на община Пловдив. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч и "Под тепето" не носят отговорност за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени