Асеновата крепост край Асеновград отново грейна в светлини

Остава да бъдат отремонтирани и прожекторите за зеления цвят

Асеновата крепост
Асеновата крепост Източник: Община Асеновград

Националният паметник на културата и емблема на Асеновград – Асеновата крепост – отново е облян в разноцветни светлини. Художественото осветление на обекта беше повредено.

 

Дълго време метеорологичната обстановка (продължителният дъждовен период) не позволяваше извършването на каквито и да е алпинистки дейности. Вследствие на това, тревата в района непрекъснато беше мокра, а почвата – влажна, което правеше невъзможно изпълнението по алпинистки способ.

 

Въпреки всичко, фирмата, която работи по възстановяване на осветлението, успя да обходи цялостно изградената електрическа кабелна мрежа и трансформаторните кутии в обекта, и установи нанесените повреди. От 10.07.23 г. започна работа по цялостната рехабилитация на художественото осветление, тъй като прогнозата е за продължително сухо и хубаво време.

 

Към настоящия момент е възстановено художественото осветление на НПК "Асенова крепост" и църквата, която е част от обекта. Единствено не светят зелените прожектори в основата на туристическия обект. Същите се ремонтират в момента и ще бъдат пуснати в експлоатация от алпинисти.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени