Асеновград отпразнува Трифон Зарезан

Ритуално бяха зарязани лозите в с. Златовръх и в Етнографската къща в града

Асеновград отпразнува Трифон Зарезан
Асеновград отпразнува Трифон Зарезан Източник: Община Асеновград

Асеновград и населените места в общината отбелязаха тържествено Трифон Зарезан. Зам.-кметът инж. Петър Петров заряза лозата в с. Златовръх. От името на кмета на общината д-р Христо Грудев и от свое име, той пожела на всички винари и жители на населеното място да бъдат здрави. Да е добро времето, да са плодородни земите им, да са пълни гроздовете, да е сладък плодът и да е пивко виното. Празникът в Златовръх продължи с конкурс за "Най-добро домашно вино" от реколта 2023 г.

 

В Етнографската къща на Асеновград пък се случи вълшебството на днешния ден - потече вино от чешма. Директорът на Историческия музей в града Иван Дуков заряза ритуално лозата в двора.

 

Директорът на Историческия музей в града Иван Дуков заряза ритуално лозата в двора
Директорът на Историческия музей в града Иван Дуков заряза ритуално лозата в двора Източник: Община Асеновград
Асеновград отпразнува Трифон Зарезан
Асеновград отпразнува Трифон Зарезан Източник: Община Асеновград

Официален гост на събитието бе директорът на Дирекция "Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество" към община Асеновград Живка Георгиева. Тя пожела на музейните служители здраве, дълголетие и благодатна година. Да бъдат винаги всеотдайни към работата и с иновативните си идеи да привличат все повече посетители.

 

Трифон Зарезан
Трифон Зарезан Източник: Община Асеновград

Празникът започна със света литургия, отслужена от асеновградски свещеници. Раздаден бе и курбан за здраве и благоденствие на Асеновград.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени