Асеновград се допитва до гражданите за обявяване на защитени природни обекти и територии

Мнението и участието на асеновградчани в подобни инициативи е от особена важност за развитието на града

Община Асеновград
Община Асеновград Източник: Община Асеновград

Община Асеновград отново се допитва до гражданите, като идеята този път е да се съберат мнения относно обявяването на защитени природни обекти и територии, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Мнението и участието на асеновградчани в подобни инициативи е от особена важност за развитието на града. Във връзка с писмо от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) - Пловдив, общинската администрация на Асеновград приканва гражданите да отправят своите предложения.


Целта е да бъде поставен акцент върху обявяването на нови защитени зони. Могат да бъдат предложени: територии с характерни или забележителни ландшафти; местообитания на застрашени, редки или уязвими растителни и животински видове; характерни или забележителни обекти - скални форми, земни пирамиди, пещери, водопади, находища на вкаменелости и други.


Срокът за подаване на предложения е 03.04.22 г. (неделя), включително. Всеки може да изпрати своето до община Асеновград по различни начини: на официалния e-mail - obshtina@asenovgrad.bg; на онлайн Портала за предложения, сигнали и въпроси - https://signals.asenovgrad.bg/; на лично съобщение във Facebook страницата на община Асеновград - https://www.facebook.com/ObshtinaAsenovgrad; на място в деловодството на община Асеновград - на II етаж в "Информационен център".


Изискване е да е описано подробно какъв е точно обектът и къде е разположен. Условие е и всеки, включил се в кампанията, да остави имена и телефон за обратна връзка. Събраните предложения ще бъдат препратени до РИОСВ - Пловдив, а от там - до МОСВ, които имат последната дума кое да бъде взето под внимание и съответно - обявено за защитен обект. Целта на инициативата е не само опазване на природата и биологичното разнообразие. По този начин могат да се развиват туризма и "зелени" бизнеси, които са щадящи за околната среда и същевременно носят приходи за местното население.

Още от "Пловдив"

Одобрена е Концепцията за интегрирана териториална инвестиция на Община Карлово

Тя е насочена към активизиране на икономическата активност и устойчивото интегрирано развитие на четири съседни общини в два региона за планиране - Карлово, Хисаря, Брезово и Троян

Прочетете повече прочетете повече

МОН и община Карлово ще работят за по-тясна връзка на бизнеса с образованието

Кметът Емил Кабаиванов посочи, че големите машиностроителни предприятия в региона имат голяма необходимост от кадри и местният бизнес е готов да съдейства за подпомагане на обучението

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени