България гласува на балотаж за президент и вицепрезидент

Общо разкритите секции за гласуване са над 13 000

Машинно гласуване
Машинно гласуване Източник: Zonanews

Днес решаваме на втори тур кои от кандидатите за президент и вицепрезидент - Анастас Герджиков и Невяна Митева или Румен Радев и Илияна Йотова - да изберем.

 

Вотът отново ще бъде машинен. Общо разкритите секции за гласуване са над 13 000. Над 12 000 са секциите за гласуване в страната. Зад граница ще се гласува с по-малко машини, сравнение с миналата седмица - те са 336 за 208 секции. На хартия ще се гласува само в секциите под 300 избиратели и някои секции в чужбина, които са в държави, много далеч от България - като Нова Зеландия и Австралия, например.

 

Изборният ден започна в цялата страна и ще продължи до 20 часа. Времето за гласуване може да бъде удължено с един час в секциите, където се образуват опашки пред изборните секции.

 

Приблизително 6 700 000 души имат право на глас на тези избори, като те ще могат да упражнят правото си на вот в 13 000 секции.

 

Карантинираните ще могат да гласуват с подвижни кутии и бюлетини. 

 

"Когато се постави картата в машината, ще се визуализира направо бюлетината, която съдържа имената на двете кандидат-президентски двойки, маркираме с натискане своя избор, а през бутона "преглед" се визуализира изборът на избирателя. Ако не е съгласен, с бутона "промени избора“, може да промени своя избор или да избере опцията "не подкрепям никого". Ако сме съгласни с избора, натискаме бутона "гласуване". След като се чуе звуковият сигнал, се взема разписката от машината, сгъва я, пуска разписката в непрозрачната кутия и връща картата на член на СИК", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева, припомня БНТ.

 

При повреда на машина, която не може да бъде отстранена, гласуването ще е с хартиени бюлетини. Сформираните за миналата неделя подвижни секции за хора с увреждания работят и днес със същите избирателни списъци, а в тези, които гласуват карантинирани и изолирани, в списъците автоматично са останали хората, които към днешна дата отново са под карантина и изолация. Добавени са и подалите заявления след датата 14 ноември, включително и тези, които ще подават заявления днес по адреса на карантиниране.

 

Вотът в условията на пандемия изисква задължително гласуване с правилно поставена на носа и устата маска.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени