Богоявление в Асеновград: Над 40 смелчаци скочиха във водите на река Чая

Най-бърз се оказа 31-годишният Мартин Пеев, който за четвърти път спасява разпятието

Мартин Пеев получава подарък от д-р Христо Грудев, кмет на Община Асеновград
Мартин Пеев получава подарък от д-р Христо Грудев, кмет на Община Асеновград Източник: Община Асеновград
Празникът Богоявление или още Йордановден в Асеновград започна с отслужване на тържествена литургия в църквата "Свети Николай Чудотворец" в града. Последва шествие до пешеходния мост, където се състоя и ритуалът по спасяването на божия символ. Над 40 смелчаци скочиха във водите на р.Чая, като най-бърз се оказа 31-годишният Мартин Пеев, който за четвърти път спасява разпятието.
 
Кметът на Община Асеновград д-р Христо Грудев поздрави Мартин Пеев и му пожела здраве, дълголетие и късмет. Празникът продължи с освещаване на бойните знамена на 4-ти артилерийски полк, а за здравето на военните беше отслужен водосвет.
 
"С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря, а това, което сме си пожелали в този момент се сбъдва. В първата седмица на Новата година, когато отбелязваме покръстването на Иисус Христос, да си пожелаем да сме здрави, да бъдем добродетелни в делата си, а благополучието да навести всеки дом! На всички именици на Йордановден пожелавам здраве, мир и благоденствие. Нека носят с гордост и чест своите имена!", каза още кметът на Община Асеновград.
 
Днес се навършват 174 години от рождението на Христо Ботев - един от най-великите български поети и революционери! През целия ден асеновградчани поднасят венци и цветя пред паметника в парка до ОУ "Христо Ботев". 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени