Бойко Борисов в Пловдив: Управление без участието на ГЕРБ не може да има. Празен чек няма да подпишем! (ВИДЕО)

Простил съм на враговете, но няма да забравя, заяви лидерът на ГЕРБ по повод една година от незаконното си задържане

Предизборно събитие на ГЕРБ в Пловдив
Предизборно събитие на ГЕРБ в Пловдив Източник: Zonanews

ГЕРБ-СДС събра няколко хиляди членове и симпатизанти в пловдивската зала СИЛА в най-мащабното събитие от предизборната кампания. Лидерът на ГЕРБ е водач на листата на ГЕРБ-СДС в града под тепетата.

 

А днешната дата не е избрана случайно - на 17 март се навършва една година от незаконния му арест. Преди събранието да започне, бяха публикувани кадри от репортажите от ареста на Борисов и реакцията на ЕНП. Множеството ги посрещна с възгласи "Победа!"

 

"Надявам се ПП вече са ви чули и да са разбрали, че са загубили", започна митинга на ГЕРБ Тома Биков. Той подчерта, че след 1990 г. в България има два консенсуса, първият - против политическото насилие. И той е бил нарушен от ПП и Бойко Рашков.

 

Тома Биков
Тома Биков Източник: Zonanews

Вторият консенсус бе създаден през 1997 г. след фалита на държавата. Тогава целият политически елит реши, че трябва да се спазва бюджетна дисциплина. Този консенсус бе нарушен от Асен Василев, изтъкна той. Нашата задача е да възстановим тези два консенсуса, каза Тома Биков.

 

След това на сцената се качи Вежди Рашидов. Бившият председател на НС Вежди Рашидов се обърна към множеството с думите: "На този ден аз стоях пред едно следствие и мръзнах, защото си обичам партията и лидера. Винаги съм се питал кои имат тази страст да унижава хората – страх. Лидерът ни е страховит за опонентите си, страховит с това, че го обичат хората и той ги обича, страховит е, че когато се обърне – има какво да покаже".

 

Вежди Рашидов
Вежди Рашидов Източник: Zonanews

"Страхът е особено нещо и това, което го съпровожда е, простотията и безсилието. Едно хора дойдоха с омраза, едни хора, които днес не може да ми покажете, едно дръвче, което са засадили. Хвърляха яйца по паметници на културата, че Иван Градуса взе да се чуди откъде са взели толкова много яйца. Какво получихме за две години? Скъп ток, ами храна няма, онова, което с 50 лв. купуваше един човек, сего го купува със 100 лв. Г-н Борисов, не ги плашете много, защото онова, което те направиха, беше да ви унижат и смачкат. Докато вие сте начело на ГЕРБ и ние сме до вас, вие създадохте ГЕРБ", продължи Рашидов.

 

На сцената се качи евродепутатът Андрей Новаков. "Видях къде е скрита нашата сила. Има нещо, което ни събира - единственото място, където можем да работим, е ГЕРБ. Въпросът с кадрите е основен. Колко пъти през последните две години се събудихте с усещането, че нещо добро е на път за стане, нещо положително се е съградило? Нито веднъж, нали? Не чувстваш нищо хубаво, това беше усещане и приличаше като на гражданска война", заяви Новаков.

 

Делян Добрев онагледи тежката ситуация, в която се намира България след злополучното управление на Кирил Петков и Асен Василев и особено високата инфлация, която остана след тях.

 

"Държавата лети към пропастта с бясна скорост. Виновникът за това е Промяната, посочи Делян Добрев и показа разчети. Три пъти, когато Асен Василев и "Промяната" са се докосвали до бюджета, инфлацията е скачала. Имаме ясно доказателство, че тази инфлация, е чисто българска направия. Обедняваме! Три пъти, когато те правиха бюджет, нещата ставаха по-лоши и по-лоши", заяви Добрев, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

 

 По време на митинга беше излъчено и поздравление от Манфред Вебер, записано специално за случая. Вебер пожела на ГЕРБ победа на изборите на 2 април.

 

"Винаги сме говорили с вас за бъдещето, днес ще направим изключение и ще поговорим за миналото и скорошната политическа история на България през последните две години", каза след като излезе на сцената Томислав Дончев.

 

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Zonanews

"Няма да говоря за тези, които замеряха държавните институции с риба, кюфтета и яйца, за тези, които носиха ковчези, няма да говоря и за незаконния арест отпреди година. Най-грозното, което се случи, са систематичните усилия да бъде заличена една паритя, което не се е случвало никога в демократичната история на България. Чували сте за изчегъртването. Нека го преведа - всеки един от вас няма право да иска това, което иска, няма право да говори това, което иска, няма право да мечтае и преследва мечтите си. Това европейско ли е, харвардско ли е? Това е урок за всеки на който може да хрумне подобно нещо. В политиката няма вакуум, няма празно пространство", каза още Дончев. 

 

Дончев покани на сцената Бойко Борисов. Той се обърна към него с думите "водачът на водачите". Борисов беше бурно аплодиран от 4000 души.

 

"Понеже на днешния ден му отдадохме прекалено голяма значимост, аз съм простил на враговете, горе има кой да дава оценка. Но няма да забравя както Вежди Рашидов зъзнеше, на тези младежи които заплашваха със затвор, че разкриха как се краде по лев от джобовете на хората", заяви Борисов и покани част от младежите на ГЕРБ да застанат до него.

"Това е само една малка част до 30 години. Представете си защо Вежди Рашидов каза, че и ги е страх, защото виждат това отзад и това отпред. От кое да се пазят първо", заяви Борисов показвайки водачите на листите зад гърба си и младежите пред него. Лидерът на ГЕРБ допълни, че тази зала трябва да бъде така и след 15 години.

 

"Скъпи мои този лош сън рано или късно ще свърши, но това което имаме да теглим тепърва ни предстои. Успаха две години българите, а сега като се събуждат виждат какво се е случило с цените", заяви лидерът на ГЕРБ и запита кое наложи да се вдигне инфлацията у нас, и то преди войната.

 

"Това, че се договориха да скочат горивата, това повлече всичко. Защото, за да произведеш олиото, да произведеш живото, всичко прогресивно се увеличи. Кой го допусна това – тези хора. Но много мощна медийна подкрепа това се замита, за да останат хората в неведение. Българина не обича да му бъркат в джоба и благодарение на нас се спасихме тока на хората", каза още Борисов и допълни, че страната ни все още е най-големия износител на ток, горива и оръжия в Европа.

 

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Zonanews

"За Пловдив много неща сме направили, от ВиК, пречиствателни станции, спортни зали и какво ли още не. Остана ми Околовръстното и щеше да е готово, вече трябваше да го има. Така както направихме при Асеновград. Две години нищо. Днес разбрах, че от две партии някой нападнал Асен Василев в центъра. Първо си помислих, че е Делян Добрев и ми се изправи косата. Това е недопустимо и го осъждам. Защото това е недопустимо в политиката, защото тя е борба на идеи. Но те с тази омраза те това предизвикват. Ние трябва първи да подадем ръка на всички, виждам хората ни как с удоволствие говорят за техния провал, но България стана за смях пред света. Това е резил и само излизаме, кой е по-лош", заяви Борисов и цитира думите от днес на Иван Костов, че ако не доведат дефицита до 3% повече няма да гласува за ДБ.

 

"Много са ми интереси как ще работят седем партии заедно и защо са толкова, за да могат да изкарат колкото нас. Значи за две години ПП не може да се справи с ГЕРБ, ДБ не може да се справи с ГЕРБ. Гледам на плакатите с тях и Петя Ставрева с тях, а тя пет години беше евродепутат благодарение на ГЕРБ и тогава бяхме готини", заяви Борисов.  

 

"Ако продължим с тази омраза и след 2-ри нищо добро не очаква народа. За две години не успяха да вкарат План за възстановяване и лъжат безобразно. Отваряйки справките се вижда истината, че е 12,4%, а Асен Василев твърди, че е 16 милиарда. Но като се вкара бюджета, то ще се види", каза Борисов и подчерта, че няма да подкрепи увеличение на данъците или правителство на малцинство на ПП/ДБ с тяхната финансова политика. Лидерът на ГЕРБ заяви, че не може бизнеса да плати вересиите на Асен Василев.

 

"Само преди дни беше изтеглен поредния заем, за 3 милиарда лева, но това не е новина. Биха скрили и веригите, но няма как, защото хората го виждат. Но излиза Василев и казва, че всичко е по-добре. Да, вие горе от ПП-та сте по-добре откакто дойдохте, но не и хората", заяви още Борисов.

 

"Управление без участието на ГЕРБ не може да има. Който и какъвто натиск да упражнява върху нас, ние празен чек не можем да подпишем", заяви още Борисов. 

 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени