Д-р Емил Кабаиванов, член на УС на НСОРБ: Предлагаме 10-годишна национална програма за саниране на целия жилищен фонд

Одобрени са около една пета от подадените проекти. Голяма част от гражданите, поели ангажимента да направят сдружения и да отделят пари, ще останат излъгани, подчерта той

Саниран блок
Саниран блок Източник: Zonanews

"Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ предлага пълен одит на енергийните сертификати, изготвени за кандидатстване за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Предлагаме и 3-годишна програма, която да финансира всички проекти в резервния списък, на обща стойност над 2 милиарда лева. Необходима е също 10-годишна национална програма, за да може да бъде саниран целият жилищен фонд в страната. Само с европейско финансиране няма да стане. Има достатъчно възможности през държавния бюджет да се акумулират средства. Става въпрос за много сериозно разминаване от прогнозните бюджети, които бяха съобщени в началото", коментира по БНР на 22 януари д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово и член на Управителния съвет на сдружението.

 

Повод за неговия коментар е приключилият първи етап от програмата, който продължава да предизвиква обществени реакции. На преден план се поставя въпросът кой ще плаща финансовите корекции, ако такива бъдат наложени по проектите. Другият проблем е – след като бе удължен срокът за кандидатстване по втория етап на програмата, ще спадне ли желанието на собствениците заради изискването за 20% съфинансиране.


На работна среща на 22.01. между УС на НСОРБ и екипа на Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството, д-р Кабаиванов подчерта, че темата е изключително важна, защото ще определи качеството на живот на стотици хиляди граждани през следващите няколко десетилетия.

 

"Одобрени са около една пета от подадените проекти. Голяма част от гражданите, поели ангажимента да направят сдружения и да отделят пари, ще останат излъгани. Общините също помогнахме. Как ще накараме тези хора да кандидатстват във втория етап на програмата, когато трябва да осигурят съфинансиране 20%?", изрази притеснението на общините Кабаиванов.

 

Той представи на министър Цеков предложенията на сдружението за излизане от създалата се ситуация: пълен одит на енергийните сертификати, разработване на 3-годишна програма за финансиране всички проекти в резервния списък и на 10-годишна национална програма. "Тогава ще можем да говорим за ново качество на живот, енергийно спестяване и зелени сертификати.", обобщи кметът на Карлово.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени