Д-р Емил Кабаиванов: Нека имаме куража и трудолюбието на Левски!

Паметникът на Васил Левски бе отрупан с венци и цветя, положени  в знак на признателност

Д-р Емил Кабаиванов
Д-р Емил Кабаиванов Източник: Община Карлово

"Отново сме в подножието на величествения паметник, който карловци издигат на най-свидния си син и на най-свидната жертва, дадена за освобождението на Родината – Апостола на българската свобода. Отново сме тук с преклонение, защото, когато мислим за Левски, пред нас изникват съдбините на България, въпросите на България… Краткият живот на Апостола и неговото велико дело са прекъснати от една авантюра на Димитър Общи и от едно предателство – предателство, което слага край на неговия земен път. Но тогава започва неговото безсмъртие! Днес, повече от всякога за нас Васил Левски е личността, която ни дава сили в трудното, динамично време. Дава ни сили, когато трябва отново и отново да търсим пътя на България… И днес, скъпи съграждани, ние се питаме отново: какъв е пътят на страната ни, как да постигнем разбирателство, та с вишегласие да стигнем до този път? Ако загубим време, вместо да говорим за модерна България, може да се наложи да говорим за запазването на българската държавност. В глобалния и динамичен свят време за губене няма! Ние, българските граждани и общини сме в очакване да бъдем част от този път, който трябва да намерим. Убеден съм, че това ще стане! Ще намерим заедно пътя и ще го вървим смело, за да бъде България силна, чиста и свята – такава, каквато иска Апостола! Нека имаме куража, времето, търпението и трудолюбието на Васил Левски. Да бъде вечна и светла паметта на Апостола на българската свобода! Да живее България!" С тези думи кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов откри тържествения митинг-заря на 18 юли в Карлово, посветен на 186 години от рождението на Апостола.

 

Официални лица
Официални лица Източник: Община Карлово

На площад "Васил Левски", да отдадат почит на най-големия българин, бяха ръководители на държавни и неправителствени институции, висши военнослужещи, общински съветници, кметове на общини и населени места, граждани и гости на Карлово.

 

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България - Румен Радев, прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада и произнесе официално слово. "…Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима, само ако бъде осъзнат избор. Че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, но и най-силният морален завет на Апостола, който не оставя място за примирение и ни задължава да го следваме. И по пътя към изграждането на демократична, силна и достойна държава българите знаят, че колкото и труден да е този път, редом с тях ще продължи да крачи Васил Левски. Затова всяко поколение наследява своя дълг да го преоткрива и да съизмерва делата си с неговите завети. Защото изпитания, бури и премеждия са отредени всекиму, но историята на Отечеството се пише само веднъж. Така, както достойният син на Карлово прекрачи в безсмъртието, за да живее България… Поклон пред Апостола на българската свобода!", каза президентът.

 

Гости на празника в Карлово
Гости на празника в Карлово Източник: Община Карлово

Паметникът на Васил Левски бе отрупан с венци и цветя, положени  в знак на признателност. Честванията, посветени на 186 години от рождението на Васил Левски и празника на Карлово, завършиха с празнични илюминации.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени