До дни започва ремонтът на НЧ "Родолюбие" в Асеновград

Дългоочакваното от години реновиране ще промени цялостния облик на културното средище

Встъпителна пресконференция за представяне на проект за ремот на читалище Родолюбие в Асеновград
Встъпителна пресконференция за представяне на проект за ремот на читалище Родолюбие в Асеновград Източник: Община Асеновград

Днес в община Асеновград се проведе встъпителна пресконференция за представяне на проект: Културна инфраструктура - обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата на читалище "Родолюбие", гр. Асеновград" №:  BG16RFOP001-1.025-0007-C01.

 

На събитието присъстваха зам.-кметът на община Асеновград и ръководител на проекта инж. Стоян Димитров, зам.-кметът по хуманитарни дейности инж. Петър Петров, екипа по проекта, служители на общината, представители на читалище "Родолюбие", граждани, представители на медиите.

 

На събитието присъства зам.-кметът на община Асеновград и ръководител на проекта инж. Стоян Димитров
На събитието присъства зам.-кметът на община Асеновград и ръководител на проекта инж. Стоян Димитров Източник: Община Асеновград

Инж. Димитров направи кратка ретроспекция относно историята и архитектурата на сградата "Тя е строена през 60-те години и е въведена в експлоатация през 1964г. с функция – културен дом и от тогава е главният културен и средищен център на общината. От години сградата е в лошо състояние, изразяващо се в ниска енергийна ефективност /нетоплоизолирани стени, компрометирана стара дървена и метална дограма, нетоплоизолиран покрив, неефективна отоплителна система, липса на енергийно ефективно осветление/, санитарни помещения, гримьорни и зали в лошо състояние, остаряло и амортизирано сградно и сценично оборудване и обзавеждане. проектът е ориентиран към цялостно обновяване, подобряване на функционалността и повишаване на енергийната ефективност на читалище "Родолюбие", гр. Асеновград.   

 

ителна пресконференция за представяне на проект за ремот на читалище Родолюбие в Асеновград
ителна пресконференция за представяне на проект за ремот на читалище Родолюбие в Асеновград Източник: Община Асеновград

Именно за решаването на тези наболели проблеми, община Асеновград разработи проектно предложение и кандидатства за финансиране пред Оперативна програма "Региони в растеж” 2014-2020г. В средата на 2021г. проектното предложение беше одобрено, подписа се договор и започна реализацията на проекта.  Общата стойност на проекта е 3 222 579,71 лв. Финансирането е комбинирано - от ОП "Региони в растеж” 2014-2020г. и финансов инструмент от  Фонд за устойчиви градове. Допълнително е заложено и финансиране в размер на 578 000 лв., поради прогресираща инфлация и значително повишение на цените на строителните материали, оборудването и услугите в последната година и половина.

   

Ето така ще изглежда отвън реновираното читалище
Ето така ще изглежда отвън реновираното читалище Източник: Община Асеновград

Предвижда се да бъдат изпълнени: Подмяна на съществуваща амортизирана дограма и доставка и монтаж на нова енергийноефективна такава, полагане на топлоизолация, подмяна на част от съществуващите покривни покрития, подмяна на ВиК инсталация (вътрешно сградна), ремонт на съществуващи санитарни възли и изграждане на нови, подмяна на ел. инсталация и въвеждане на енергоспестяващо осветление, структурно окабеляване, сигнално-охранителна инсталация, подмяна на пожароизвестителна инсталация, подмяна на мълниезащитната и заземителната инсталация, подмяна/модернизация на климатичната инсталация, подмяна на отоплителна и вентилационна система, ремонт на зрителната зала, подмяна на настилки, осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение и др.

 

По проекта ще бъдат доставени и монтирани специализирани машини, съоръжения и оборудване: сценично осветление, пулт за осветление и различни типове прожектори, портален осветителен мост, подемници за декори, доставка и монтаж на нови театрални столове,  завеси,  озвучителни тела, цифрова микрофона система и оборудване за апаратна, подемници и ръкохватки за хора с увреждания и др.

 

А това е изглед отвътре
А това е изглед отвътре Източник: Община Асеновград

Освен строителните и монтажните работи (СМР) и доставката на съоръжения и оборудване, в проекта са заложени и дейности за управление на проекта, авторски надзор, строителен надзор, въвеждане в експлоатация, информация и публичност, както и независим одит.

 

Инж. Димитров посочи, че до този момент има сключени договори с изпълнители по дейностите информация и публичност и авторски надзор. Финализирани са процедурите и предстоят подписване на договори за строително-монтажни работи, независим одит и строителен надзор. В ход е и обществената поръчка за избор на изпълнители за доставка и монтаж на специализирани машини, съоръжения и оборудване.

 

Началото на строителните дейности се очаква да е в средата на месец август, като преди това ще се организира среща между ръководството на общината, фирмата изпълнител и представители на читалището за уточняване на детайли около работата на изпълнителя и  работата на служителите на читалището.      

 

В заключение, инж. Димитров посочи, че срокът за реализация на всички дейности по проекта е ноември 2023г., като очакванията са след неговия край сградата на читалището да придобие изцяло нова визия, функционалност и достъпност, които да удовлетворяват напълно, културната общественост и всички жители и гости на Община Асеновград.   

 

 

Този статия е създаден в рамките на проект: КУЛТУРНА ИНФАСТРУКТУРА - ОБНОВЯВАНЕ И ВНЕДРЯВАНЕ НА МЕРКИ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕ "РОДОЛЮБИЕ", ГР. АСЕНОВГРАД”, ДБФП № BG16RFOP001-1.025-0007-C01, финансиран по ОП "Региони в растеж” 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на този документ се носи от Община Асеновград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официално становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени