Гълъб Донев: Правителството на Петков е поело ангажимент за намаляване с 40% на въглеродните емисии

Служебният премиер заяви, че са в постоянен контакт с различните служби на ЕК и ако ЕК възприеме, имат възможност да се предоговори заложеното в Плана

Гълъб Донев
Гълъб Донев Източник: Zonanews

 Заложените параметри в сегашния План за възстановяване и устойчивост не са добре за България. Предходното правителство е поело ангажимент в ПВУ за намаляване с 40% на въглеродните емисии, което означава, без да е записано в Плана, затваряне на конкретни енергийни мощности, които работят на въглища. Това са ТЕЦ-овете Марица Изток 2, 3 и други мощности, които ако бъдат затворени, ще нанесат щета на българската икономика и в сигурността на енергийната система у нас и в региона. Това каза пред журналисти премиерът Гълъб Донев, който е на посещение в Калофер за 175-тата годишнина от рождението на Христо Ботев.

 

Служебният премиер заяви, че са в постоянен контакт с различните служби на ЕК и ако ЕК възприеме, имат възможност да се предоговори заложеното в Плана. Той сега задължава България още тази година да намали с 10% въглеродните емисии, което за нас не е премливо, каза Донев. Служебното правителство ще настоява този поет ангажимент да бъде прегазгледан и отсрочен във времето. Служебният премиер Гълъб Донев допълни, че носи своята отговорност пред българските граждани и родната икономка, затова се опитва да направи всичко по силите си. Не пое ангажимент за някакъв срок, но беше категоричен, че се работи по въпроса.

 

Знаете, че правителството, управлявало до 2 август миналата година, бе приело ангажимент в ПВУ за намаляване на въглеродните емисии с 40%, което значеше, макар да не бе записано в Плана, затваряне на конкретни електроенергийни мощности, които работят с въглища – ТЕЦ "Марица Изток" 2, 3 и други. Това ще нанесе огромна щета върху икономиката, заяви сулжебният премиер пред медиите. Стана ясно също така, че в съвсем скоро правителството ще внесе енергийна стратегия за развитие на електроенергията в България. 


"Ще внесем електроенергийна стратегия, която да покаже развитието на електроенергийния сектор в близките няколко години в преспектива. Залагане на нови ядрени възможности се предвиждат. Независимо от това, че сме служебно правителство, действаме със стратегически подход. Мислим за електоренергийната сигурност на България и целия регион", поясни той.

Той се изказа по повод случая с ескортирането на мигранти край Пловдив от служител на МВР: "Не бих коментирал индивидуалните подбуди на служител на МВР да се занимава с една престъпна, наказуема дейност. Тече разследване. Това е индивидуален случай".

 

На въпрос дали има връзка с Христо Грозев, Донев заяви: "Този случай придоби голяма популярност. Както казах, българското правителство и службите, преди да стане популярна темата с Грозев, поддържаха връзка с него. Създадени бяха условия той да се прибере в дома си във Виена, за да се гарантира сигурността му".

 

"Знам за проблема с липсата на лекарствата, предприемат се мерки да се компенсира недостига", каза още той. "Виждате, че НС се занимава с всичко останало, но не и със законотворческа дейност. Всички законопроекти по ПВУ са внесени, но не съм оптимист, че ще се приемат повече от 2-3 от тях. Ние си свършихме работата. Те отлежават от октомври месец. Ангажиран съм с отчета на служебното правителство за дейността му, това за мен е по-важното, отколкото дали ще бъде съставено ново правителство.

 

 

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени