Годишната Национална награда за чистота на българския език "Д-р Иван Богоров" за 2023 г. се присъжда на доц. д-р Петър Ненков

Националната награда за чистота на българския език "Д-р Иван Богоров" е учредена през 2017 година

Годишната Национална награда за чистота на българския език "Д-р Иван Богоров" за 2023 г. се присъжда на доц. д-р Петър Ненков
Годишната Национална награда за чистота на българския език "Д-р Иван Богоров" за 2023 г. се присъжда на доц. д-р Петър Ненков Източник: Община Карлово

Община Карлово присъжда Националната награда за чистота на българския език "Д-р Иван Богоров" за 2023 година на доц. д-р Петър Ненков – полковник от запаса и резерва, доцент, доктор във  Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив.  

 

Завършил Висшето народно военно училище "Васил Левски" – Велико Търново и Военна академия "Георги Раковски", право и магистратура по журналистика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Автор е на 25 книги с поезия, проза, публицистика с военноисторическа тематика, проблеми на националната сигурност и краеведчески изследвания. Участва със свои стихове в националната поетична антология "Българска поезия в 21 век". Почетен член на СОСЗР, член на Военноисторическата комисия, носител на наградата на Община Карлово - 2014 г. и Военноисторическата комисия – 2017 г.

 

Предложен за носител на наградата от Общинска организация "Васил Левски" на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Наградата бе връчена от временно изпълняващия длъжността кмет на община Карлово Антон Минев на официална церемония, проведена на 1 ноември в НЧ "Васил Левски – 1861 г."

 

Националната награда за чистота на българския език "Д-р Иван Богоров" е учредена през 2017 година от Община Карлово, Съюза на българските писатели и Дружеството на българските писатели – Карлово. С наградата се удостояват български и чужди автори за произведения на български език, с ярък принос в националната литература, написани с обич към книжовния език, завещан ни от карловеца д-р Иван Богоров.

 

Присъжда се ежегодно в Деня на народните будители, за цялостен принос или за отделни творби в направленията: литературни произведения; литературна критика; публицистика; научни изследвания, За носители на Националната награда "Д-р Иван Богоров" през тази година са номинирани: д-р Ивета Попова, Красимира Жечева Байлс /Кей Джей Би/, доц. д-р Петър Ненков, Тодор Билчев, Атанас Капралов.

 

Комисия от изтъкнати писатели, научни работници и общественици с председател Мариан Кръстев – секретар на Дружеството на българските писатели Карлово, присъди Националната награда за чистота на българския език за 2023 година на д-р Петър Ненков. Наградата е кристален плакет с образа на д-р Иван Богоров и парична сума, осигурени от Община Карлово. По повод Деня на народните будители, Община Карлово и сдружение "Арт палитра" организираха празничен концерт "България пее".

 

В него участваха млади изпълнители и вокални групи от цялата страна. На тържествената церемония присъства кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, по чиято инициатива през 2017 година е учредена Националната награда "Д-р Иван Богоров", кметът на Община Хисаря Пенка Ганева, културни дейци, общественици и граждани.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени