Грандиозен финал на фестивал "Тракийски мистерии" предстои в Античния театър - Пловдив

Вълнуващото пътешествие в златната епоха на древната тракийска цивилизация, процъфтявала по нашите земи, продължава

Грандиозен финал на Фестивал Тракийски мистерии предстои в Античния театър - Пловдив
Грандиозен финал на Фестивал Тракийски мистерии предстои в Античния театър - Пловдив Източник: Фестивал "Тракийски мистерии"

С внушителен спектакъл-възстановка по сюжети от древния тракийски епос фестивал "Тракийски мистерии" закрива сезон 2023 на сцената на Античния театър в Пловдив. Разнообразието от съпътстващи фестивални формати - изложба с дигитално изкуство, лекции на тема "Древната тракийска култура и език", фестивално шествие, ателиета и работилници - правят възможно завръщането и потапянето в сакралните концепциите и обичаи от света на древните траки. Знаковите за културната ни историческа памет места: Античен Римски Стадион и Античния театър, ще се изпълнят с живот.

 

Кулминацията на фестивалния ден в Стария Пловдив е вечерният интерактивен спектакъл: "Тракийската Мистерийна Драма". Това е уникална новаторска продукция без аналог - симбиоза на автентична музика, хореография и слово, вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с древната тракийска цивилизация по нашите земи.

 

Първите два дни на фестивал "Тракийски мистерии" 2023 се проведоха при огромен интерес и посещаемост в Стария Несебър на територията на Старата Митрополия "Света София" и Амфитеатъра.


На 30.09.2023, 21:00 ч. | Античния театър Пловдив | Интерактивен спектакъл: "Тракийска Мистерийна Драма".
 
На 30.09.2023, 14:30 ч. | Античния театър Пловдив | Изложба "Тракийски Мистерии" - обновена колекция от внушителни платна с дигитално изкуство, провокиращи с дълбоката си орфическа символика
 
На 30.09.2023, 16:00 ч. | Античен Римски Стадион, Пловдив | Лекции на тема "Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие". Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация Родов Завет и Сдружение Академия Орфика
 
На 30.09.2023, 17:30 ч. | от Античен Римски Стадион до Античния театър Пловдив | Фестивално шествие
 
На 30.09.2023, 18:00 ч. | Античния театър Пловдив | Тракийски ателиета - уникалните по рода си ателиета и уъркшопи за тракийския бит и култура запознават участниците с разбирането на траките за техния бит и обичаи, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл:
 
Мистерията на българския обреден хляб - участниците в тази работилница ще се докоснат до тайнството и дълбоките "послания", закодирани от предците ни траките в приготвянето на хляба. Традиция, която живее и днес и е просъществувала през вековете във фолклора и домашната среда на българските благословени родове.
 
Мистерията на Тракийската одежда - участниците в тази работилница ще имат възможността "да се пременят в дрехите" на древните траки, чрез подготвени реплики на облекла, като тези от изображения върху автентични артефакти.
 
Мистерията на оброчните глинени плочки - участниците в тази работилница ще се запознаят с разчитането на сакрални послания на свещената тракийска писменост и ще могат да поръчат изписване на лична оброчна плочка с орфически призователни формули.
 
Вълнуващото пътешествие в златната епоха на древната тракийска цивилизация, процъфтявала по нашите земи, продължава.

 

Актуална информация за фестивала можете да намерите на: 
https://www.facebook.com/FestivalTrakiyskiMisterii
https://www.tiktok.com/@fest_trakiyskimisterii
https://www.instagram.com/festival_trakiyski_misterii/


Организатор на фестивала е Сдружение "Академия Орфика" https://www.academiaorphica.org


Със съдействието на: БНР Бургас, БНР - Радио Пловдив, БНР - Радио София, БНТ, Дарик Радио - Бургас, Дарик Радио - Пловдив, Bogari Media, Радио 1 и Books Bogari.


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" /  National Culture Fund, Bulgaria
Билети на касите на Ивентим, Grabo.bg и на място от Академия Орфика.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени