Изложба на Герака и концерт на "Молец" откриха Майските празници на Асеновград

Вълнуващи събития за хора от всякакви възрасти с различни интереси

Изложба в памет на Геракси Гераксиев в Асеновград
Изложба в памет на Геракси Гераксиев в Асеновград Източник: Община Асеновград

Вълнуващо откриване на Майски културни празници 2024 г. в Асеновград. Изложба в памет на Геракси Гераксиев с прочувствени слова просълзи присъстващите, уважили безсмъртния талант на художника, отишъл си без време от този свят.

 

Затрогващото послание "Любовта на Сокола" е името на експозицията, събрала десетки картини на твореца. А изложбената зала на Старинно училище "Св. Георги" в Асеновград се оказа тясна за желаещите да разгледат творбите и да почетат паметта на Геракси. Наименованието на изложбата не е случайно – името на художника буквално означава "Сокол".

 

 

Събитието започна с презентация за живота на Герака, за неговото творчество, за отпечатъкът, който той остави в сърцата на асеновградчани. Празниците на града откри зам.-кметът инж. Петър Петров.

 

Зам.-кметът на Асеновград инж. Петър Петров
Зам.-кметът на Асеновград инж. Петър Петров Източник: Община Асеновград

"Отново е месец май. Време е за надежда и среща с изкуство във всичките му измерения – музика, танци, поезия и живопис. Това е една традиция, която събира минало, настояще и бъдеще в едно. Асеновград е синоним на духовност, култура, талант и ценности. Изключително съм удовлетворен, че това, което ще преживеем през дните на тези празници, е истинска храна за душата. Тази изложба, която трябваше да бъде открита с много усмивки и радост, всъщност е тъжна. Защото картините на Геракси са тук, но него го няма. Той работеше скромно и всеотдайно, с жар и плам, като истински творец. Геракси ще остане много дълго време тук, сред нас – докато има хора, които изпитват необходимост от неговото изкуство. Поклон пред светлата му памет!" С тези думи зам.-кметът Петров откри изложбата, посветена на Геракси Гераксиев и постави началото на програмата за Майски културни празници 2024 г. в Асеновград.

 

Час по-късно, на площада в града се състоя концерт на група "Молец" - комплимент от кмета на общината д-р Христо Грудев към младите хора и всички почитатели на този вид музика. Изпълнителите направиха фурор, площадното пространство пред сцената беше препълнено от усмихнати лица. От бебета до възрастни се забавляваха и танцуваха под ритъма на популярните изпълнения.

 

На площада в града се състоя концерт на група
На площада в града се състоя концерт на група "Молец" Източник: Община Асеновград

 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени