Какво беше направено за културата в Асеновград през мандата?

Знаците сигнализират шофьорите чрез синя светлина

Култура
Култура Източник: Община Асеновград

През мандат 2019 г. – 2023 г., въпреки първите 2 години на пандемия, за 4-годишния период бяха вложени средства и усилия за развитие на културния живот в региона и подобряване базите на различни центрове и средища на културата.

 

Независимо от затварянето и забраната за провеждане на различни събития и мероприятия заради COVID-19, творческият живот в града беше затихнал за кратко, но не и напълно спрял.

 

Събития и изяви се провеждаха online. През 2022 г. обстановката постепенно започна да се нормализира. А през настоящата година събитията в община Асеновград вече се реализират в пълния си обем.

 

1. Извърши се цялостен ремонт на НЧ "Родолюбие" в Асеновград. Културният център бе реновиран, като се запази автентичният вид на фасадата и интериора. Изграден е и чисто нов киносалон.

2. Започна дългоочакваната реставрация на Караалановото училище в Асеновград. Изготвеният и одобрен инвестиционен проект предвижда цялостен основен ремонт, като ще бъде запазен автентичният вид на сградата.

3. През всички години продължиха да се отпускат средства за финансиране инициативи и проекти на местни творци.

4. Община Асеновград, в лицето на кмета д-р Христо Грудев, винаги е подкрепяла и ще продължи да подпомага организирането и реализирането на рецитали, изложби, арт работилници, всякакъв вид фестивали, представяния на книги, пътувания на местни творци, гостуване на автори от цялата страна, изяви на талантливи деца и младежи.

5. Изградена бе модерна сцена, разположена на площада в Асеновград. Съоръжението разполага със съблекални и съвременно оборудване. На сцената местни и чужди състави и формации намират своето поле за изява.

6. Ежегодно с богата и разнообразна програма се отбелязваха: "Майски празници" (Празник на Асеновград и връчване на званието "Почетен гражданин"); "Есенни празници"; Коледни празници; Великденски празници; Празници на виното. В събитията винаги се даваше възможност на местните организации да представят своята дейност. Включваха се деца от най-ранна детска възраст (посещаващи детска градина) до тийнейджъри и младежи.

7. Провеждаше се официално изпращане на абитуриентите, които получават папирус с послание и личен поздрав от кмета на града д-р Христо Грудев.

8. За първи се състоя автокино в Асеновград, което продължи да се провежда през целия мандат. Междувременно, не беше прекъсната и традицията за кино в двора на Градска библиотека "Менар филм фест". А сега, с новия киносалон в НЧ "Родолюбие" асеновградчани и гости на града ще могат да се насладят и на нови интересни прожекции.

9. По различни начини – чрез логистика, съдействие или финансиране на проектни предложения – се оказа подкрепа на самодейните състави и театралното изкуство към читалищата на територията на община Асеновград, извън субсидиите, които получават на годишна база.

10.      Подпомагаха се финансово пенсионерските клубове в Асеновград и населените места на общината. Бюджетът за тях всяка година беше първоначално по 25 000 лв. Същият бе увеличен на 30 000 лв. Целта е с осигурените средства да се стимулира културният живот сред по-възрастното население на общината, да пътуват за участие във фестивали в др. градове, да имат повече социални контакти.

11.      Не спря да се провежда конкурсът "Наздравица за любовта", който се радваше на засилен интерес от творци, живеещи в и извън България.

12.      Осигури се възможност за най-малките жители на Асеновград да обогатят знанията и уменията си в безплатната лятна академия "Ваканция в библиотеката" и "Шарена ваканция".

13.      Създадена бе "Тийн зона" в Градската библиотека на Асеновград. Новият младежки кът е ситуиран в отдел "Изкуство" на Градска библиотека "Паисий Хилендарски". В мястото за младежи се състояха и предстоят още редица обучения и културни събития. Библиотечната институция непрекъснато изготвя и кандидатства с различни проектни предложения, чрез които да подпомага развитието на културния живот.

14.      Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев награди лично директори, учители и просветни и културни дейци по повод 24-ти май. Този жест на внимание, от страна на градоначалника, е признание за хората, които радеят за просветата, науката и културата в града и общината. За всички онези, които неуморно работят за духовността и името на Асеновград.

 

Предстои провеждането на обществено обсъждане с дейците на културата, творците и др. заинтересовани жители на Асеновград, относно събитията, които да бъдат включени в културния календар на общината.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени