Карлово чества 186 години от рождението на Апостола

В Национален музей "Васил Левски" обявиха наградените от фондацията и карловския комитет, носещи името на Апостола

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов Източник: Община Карлово

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм "Св. Николай” започна отбелязването на 186 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола.

 

Поклон пред гроба на майката на Апостола Гина Кунчева
Поклон пред гроба на майката на Апостола Гина Кунчева Източник: Община Карлово



На площад "Васил Левски" д-р Кабаиванов посрещна участниците в 29-я Национален туристически поход "По стъпките на Васил Левски”. Маршрутите през Централен Балкан изминаха ученици, студенти и работещи от Плевен, Карлово, Пловдив, София, Варна, Шумен, Тетевен и др. – общо 250 участници на възраст от 3 до 77 години. Д-р Галя Цветкова – ръководител на 9-те лъча по маршрута Плевен-Карлово, връчи на кмета знамето, с което походниците преминаха по стъпките на Левски.

 

Участници в похода
Участници в похода Източник: Община Карлово

С тържествен ритуал бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Свещеници отслужиха молебен за благоденствие на града и неговите жители.


Среща с участниците в инициативата "150 урока за Васил Левски", организирана от Средно училище "В. Левски" по повод 150 години от гибелта на Апостола, се проведе в Народно читалище "Васил Левски – 1861 г.". На дигиталната карта на инициативата вече има над 370 включвания от целия свят, стана ясно по време на срещата. Община Карлово подкрепя "150 урока за Васил Левски" и ще помага, с каквото е необходимо, за разрастване и популяризиране на родолюбивата идея, увери д-р Кабаиванов.


В Национален музей "Васил Левски" обявиха наградените от фондацията и карловския комитет, носещи името на Апостола. Проф. Орлин Събев – специалист по османистика, изследовател на Апостола, автор на шест книги и над сто статии на български, турски и английски език по различни теми в областта на османското образование, печатната култура и социалната история, бе удостоен с наградата на Фондация "Васил Левски", а с тази на местния комитет "Васил Левски" – Мариана Манчева, директор на СУ "Васил Левски". След традиционния Литературен салон гости и жители на Карлово разгледаха изложбата "Места на памет 1873-1933" на Централната библиотека и Института за исторически изследвания към БАН.


В 20:20 ч. от Национален музей "Васил Левски" ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. Кулминация на честването на Апостола в неговия роден град ще бъде тържественият митинг-заря от 21:00 ч. на площад "Васил Левски". Там официално слово ще произнесе президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България – Румен Радев.

 

По повод празничния ден поздравителни адреси до кмета на община Карлово изпратиха Росен Желязков – председател на 49-то Народно събрание, Калин Стоянов – министър на вътрешните работи, Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството, Кръстю Кръстев – министър на културата, Даниел Панов – председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България и Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ, кметовете на общините Ловеч, Самоков, Панагюрище, Карнобат, Тополовград и Мизия, генерал-майор Явор Матеев – командир на съвместното командване на специалните операции, бригаден генерал Маргарит Михайлов – Командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Национален център за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти към Министерство на образованието и науката, Управителен съвет на Асоциацията на българските градове и региони, ръководството на "Асарел-Медет" АД.

Още от "Пловдив"

Кандидати от ГЕРБ-СДС присъстваха на откриването на Народен събор Пловдив

Като човек, свързал  живота си с културата, съм отдадена на каузата за защита и популяризиране на автентичния фолклор и изкуство, подчерта професор Даниела Дженева – втора в листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Община Асеновград дава заключителна пресконференция във връзка с приключването на проекта за обновяване на сградата на ч

Проектът се реализира с комбинирано финансиране  от  ОП "Региони в растеж"2014-2020г., Фонд за устойчиви градове и съфинансиране от Община Асеновград

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени