Карлово почете паметта и подвига на Васил Левски

Той беше държавник, защото предначерта бъдещето на България такава, каквато искаше да я види – свята, демократска република, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов

Росен Желязков и официални лица
Росен Желязков и официални лица Източник: Община Карлово

151 години от гибелта на Васил Левски бяха отбелязани в Карлово. "Шести февруари /по нов стил 18-ти/ 1873 година - една злокобна в българската история дата. Тогава, в ранно утро, на черното бесило увисва синът на Карлово и на България – Апостола на свободата.  На 33 години… Каква крехка възраст, а какъв гений на националната революция! Каква личност – кумир на всички поколения до днес. Убеден съм – и след нас. Защо Левски е личността, пример за поколенията? Защо той успя да направи това, което никой преди него – а и след него, не успя? Защо той беше толкова млад, толкова целеустремен, с такава вяра и с такова постоянство?.. Той беше монах, дълбоко вярващ християнин. Той беше учител. Той беше военачалник в част от двете български легии. Той беше идеологът, който постави по нов начин организацията на нашата национална революция… Той беше политик – успя да организира десетки хиляди за каузата. Той беше държавник, защото предначерта бъдещето на България такава, каквато искаше да я види – свята, демократска република. Той беше дълбоко морален човек!.. Да бъде вечна паметта за Апостола, за неговите съратници! Да живее България!" С тези думи кметът на общината д-р Емил Кабаиванов се обърна към стотиците, дошли на 18 февруари на възпоменателната церемония на площад "Васил Левски".

 

Д-р Емил Кабаиванов
Д-р Емил Кабаиванов Източник: Община Карлово

Официално слово произнесе председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков, който прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада. "В българската историческа памет личността на Левски е тази на човекът, който излезе извън времето и го преобърна. Той увисна мъченически, за да пребъде във вечността. Неговите идеали и завети не просто го превърнаха в икона на българското националноосвободително движение, той е икона и пример за всички поколения. Неговата мъченическа смърт буди не само тъга и печал, тя буди възхищение… България се прекланя пред личността и делото на Левски!", каза Росен Желязков.

 

В подножието на паметника на Апостола застанаха кметът на Карлово, председателят на Народното събрание, председателят на Общински съвет Карлово – Доньо Тодоров, народни представители от всички парламентарни партии и коалиции, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, главният прокурор Борислав Сарафов, ръководството на община Карлово, областният управител на област Пловдив инж. Илия Зюмбилев, общински съветници, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Маргарит Михайлов, кметове на общини и населени места, представители на културни и просветни институции, граждани. С падане на колене всички присъстващи почетоха паметта на най-великия българин.

 

Възпоменателната церемония завърши със заря в небето над Карлово. В Народно читалище "Васил Левски – 1861 г." бе представен спектакълът "Моят Левски" на СУ "Васил Левски". 19 февруари ще започне с Архиерейска света литургия и панихида в храм "Успение на Света Богородица". На митинга-поклонение на площад "Васил Левски" ще бъдат положени Гирлянд на славата, венци и цветя. Възпоменателното отбелязване на 151 години от гибелта на Апостола ще завърши с шествие до родната къща на Левски. Там ще бъде обявен тазгодишният носител на Наградата на местния комитет "Васил Левски" и ще се открие тематична изложба "И в студ, и в мраз" на карловския художник Дечко Тодоров.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени