Карловско ще се възстановява от наводненията поне два месеца

Българският Червен кръст съобщи, че е предоставил от бедствения си резерв 200 спални комплекта, 200 одеала и 1000 л дезинфектант

Наводнение
Наводнение Източник: NOVA

Започва отстраняването на щетите от наводненията в карловските села Богдан и Каравелово, съобщава БНР. Предстои да бъдат разчистени тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия. До късно снощи продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието хора. И тази нощ аварийните екипи останаха да дежурят на място.

 

Повече от 200 къщи са наводнени в шестте бедстващи села в Карловско. Според кмета на Емил Кабаиванов града справянето с пораженията ще отнеме около два месеца. Той увери, че няма хора без храна, без подслон и без медицинска помощ. Предстои описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват. Кабаиванов заяви, че пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ.

 

Още вчера започна и организацията на доброволците, най-напред хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото. От много краища на страната също има предложения за помощ. В Каравелово основният проблем остава липсата на вода и електричество.

 

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. И тази сутрин кризисният щаб се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

 

Българският Червен кръст съобщи, че е предоставил от бедствения си резерв 200 спални комплекта, 200 одеала и 1000 л дезинфектант, предназначени за пострадалите от наводненията в Карловско.

 

В община Калояново, в която също беше обявено частично бедствено положение, БЧК осигури минерална вода за 500 души. Осигурени са пет тона минерална и изворна вода.

 

Екипите на БЧК остават на територията на община Карлово, за да оказват подкрепа на всички нуждаещи се, в координация с местната власт.

Още от "Пловдив"

Кандидати с максимален бал избраха "Хранителни и фармацевтични биотехнологии" в УХТ 

Другите желани специалности са "Технология и качество на храни", "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туризъм", Компютърни системи и технологии", "Топлинна, хладилна и климатична техника"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени