Кметът на Асеновград към военните: Съхранете честта и традициите на Българската армия

Днес полкът в Асеновград празнува 96 години от създаването си

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев
Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев Източник: Община Асеновград

Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев беше сред официалните гости на празника на 4-ти Артилерийски полк – Асеновград.

 

Днес, 11-ти март се навършват 96 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк – Асеновград и 111 години от Балканската война и от Одринската епопея и овладяването на Одринската крепост. Чества се и Денят на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия. Събитието се проведе на централния пл. "Акад. Николай Хайтов" в града.

 

Днес се навършват 96 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк – Асеновград
Днес се навършват 96 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк – Асеновград Източник: Община Асеновград

Кметът д-р Грудев отправи личен поздрав до 4-ти Артилерийски полк – Асеновград, по повод празничния ден:

 

До командира

на Военно формирование 24490

полк. Красимир Ташев

и до личния състав на

4-ти Артилерийски полк

гр. Асеновград

 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

 

УВАЖАЕМИ ПОЛКОВНИК ТАШЕВ,

УВАЖАЕМИ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ 4-ТИ АРТИЛЕРИЙСКИ ПОЛК,

 

Обръщам се към Вас с огромно уважение в деня, в който чествате празника на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и отбелязвате 96-тата годишнина от създаването на Четвърти артилерийски полк - Асеновград. Използвам тържествения ден, за да изкажа своята признателност и дълбока благодарност към всички Вас, които носите непрекъснато бойно дежурство и сте част от надеждния, непробиваем щит на Република България, повишавате непрекъснато своята подготовка и постигате отлични резултати. Уверен съм, че ще продължавате да работите все така последователно и всеотдайно за издигане и утвърждаване авторитета на Българската армия, за сигурността и просперитета на Отечеството.

Благодаря Ви за вярната служба за защита на Родината, за приноса за военно-патриотичното възпитание и за укрепване на националната сигурност и отбрана. В деня на Вашия празник Ви пожелавам да бъдете все така устремни, всеотдайни, знаещи, можещи и успешни при изпълнението на своята високоотговорна дейност! Бъдете здрави и отговорни за бъдещето ни! Следвайте примера на нашите предци и съхранете честта и традициите на Българската армия за следващи поколения.

На ветераните - благодаря за дългогодишната вярна и доблестна служба!

 

С уважение:

Д-р Христо Грудев

Кмет на община Асеновград                                                                11.03.2024 г.

 

Празникът започна с приемане на строя на представителните роти на полка. Слово произнесе командирът на 4-ти Артилерийски полк – полк. Красимир Ташев.

 

Командирът на 4-ти Артилерийски полк – полк. Красимир Ташев
Командирът на 4-ти Артилерийски полк – полк. Красимир Ташев Източник: Община Асеновград

"Щастлив съм, че имам под свое командване много смели момчета и момичета, които се стремят да запазят традициите и идеалите на поколенията преди нас, на славните герои – артилеристи. 4-ти Артилерийски полк винаги е помагал и ще продължи да помага както на населението, така и на др. военни формирования: при тежки зимни условия, при бедствия и пожари. Помагаме и на Министерството на вътрешните работи (МВР) при опазване териториалната цялост на България – при защитата на държавната граница от мигрантския поток. И го правим вече успешно повече от 4 години, заедно с колегите от сухопътни войски. През всички тези 96 години от създаването на полка, той е бил ръководен от десетки командири и всеки един от тях е оставил своя отпечатък в нашия боен ред. Благодаря им за това, на което ни научиха – на професионализъм, да пазим нашите традиции и принципи. Но най-вече – на патриотизъм", каза в заключение полк. Ташев.

 

Днес се навършват 96 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк – Асеновград
Днес се навършват 96 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк – Асеновград Източник: Община Асеновград

Сред официалните лица в Асеновград днес беше и ген.-майор Деян Дешков - Командир на Сухопътните войски. "Ненапразно Българската артилерия е наречена "Богът на войната". От нея започва всяка една битка и тя решава нейния изход. В днешно време българските артилеристи успяват да удържат това, което е завещано. Подготвят се, за да бъдат ползвани, ако е необходимо – при бедствия и аварии, на границата. Но най-вече – да бъдат там, където трябва. Да бъде техният огън точен, когато е необходимо да бъде използван. Днес, в съвременния свят, се възражда Българската армия, за да я бъде България, за да бъдат нашите съграждани горди и спокойни, че има кой да ги пази, когато се наложи", каза от трибуната на площада ген.-майор Дешков.

 

Ген.-майор Деян Дешков, командващ Сухопътни войски
Ген.-майор Деян Дешков, командващ Сухопътни войски Източник: Община Асеновград

По време на честването на празника бяха прочетени поздравителни адреси и наградени с предметни награди военнослужещи за професионализъм и отлично изпълнение на служебния им дълг. Празничната програма завърши с тържествен марш.

 

На честването на празника на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и 96 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк присъстваха:

- Командирът на Сухопътните войски – ген.-майор Деян Дешков;

- Кметът на община Асеновград – д-р Христо Грудев;

- Председателя на Общински съвет - Асеновград - Иван Иванов;

- Съветникът по военната сигурност на президента на Република България – ген.-лейтенант Любчо Тодоров;

- Съветникът по националната сигурност на президента на Република България – Стефан Годжевъргов;

- Директорът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание" – ген.-лейтенант от резерва Димитър Илиев;

- Кметът на община Куклен – Мария Белчева;

- Заместник-кметове на община Асеновград;

- Негово Високоблагоговейнство Ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – Архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия;

- Генерали и офицери от Въоръжените сили на Българската армия, командири и началници на военни формирования;

- Представители на Българската православна църква;

- Ветерани артилеристи, служили дълги години в редовете на Ракетните войски и артилерията, бивши командири на 4-ти Артилерийски полк – Асеновград;

  • Представители на бизнеса от Пловдив, Асеновград и региона.
Днес се навършват 96 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк – Асеновград
Днес се навършват 96 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк – Асеновград Източник: Община Асеновград

 

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени