Кметът Здравко Димитров се срещна онлайн с 40 представители на немския бизнес в Пловдив

По официални данни БВП на Пловдив е 4.5 милиарда евро и нараства с около 6.6% всяка година. 45% от него се реализира от индустрията

Стефан Стоянов и Здравко Димитров по време на онлайн срещата
Стефан Стоянов и Здравко Димитров по време на онлайн срещата Източник: Община Пловдив

40 представители на немския бизнес у нас се включиха в онлайн среща с кмета Здравко Димитров на тема "Пловдив – икономическо развитие и перспективи". Тя бе организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара по инициатива на нейния председател д-р Митко Василев и представителя за Пловдив д-р Мариана Чолакова. В срещата участва и зам.-кметът с ресор "Образование, бизнес развитие и европейски политики" Стефан Стоянов.


"Включвам се с удоволствие в тази дискусия, защото по време на продължаващата ковид епидемия е страхотно да си говорим за перспективи", заяви при откриването кметът. По думите му Пловдив се превърна в индустриален лидер в Югоизточна Европа с Тракия икономическа зона, с нейните индустриални паркове, в които работят над 75 хиляди души и са привлечени над 2 милиарда евро инвестиции на зелено.


"Гордеем се със стотици международни компании и с новата българска индустрия, които коренно промениха облика на региона и страната", подчерта Здравко Димитров. Той припомни, че градът ни е естествен център на ареал,  в който постоянно живеят над 600 хиляди души. В Пловдив са избрали да живеят и работят 18 000 чуждестранни специалисти, като 560 от тях са немски граждани. Има близо 100 немски фирми и компании. По официални данни БВП на Пловдив е 4.5 милиарда евро и нараства с около 6.6% всяка година. 45%  от него се реализира от индустрията.


"Очакваме Пловдив и регионът да продължат да имат изпреварващ ръст на икономиката и да затвърдят мястото си като един от индустриалните лидери за Югоизточна Европа. Освен производството и високите технологии,  научните разработки, бизнес услугите и търговията ще са движещите икономически сектори на Пловдив през следващите години", коментира Стефан Стоянов.


"Нашата камара работи в отличен диалог с Община Пловдив. Коментираме открито всички въпроси, които интересуват компаниите и потенциалните нови инвеститори от Германия. Между нас има доверие и ние сме сигурни, че условията, които се предлагат няма да се променят", заяви от своя страна д-р Мариана Чолакова.


Втората част на срещата премина под формата на диалог при активен интерес от страна на компаниите. По време на нея бяха коментирани и възможностите за наемане на квалифицирана работна ръка. В отговор кметът заяви, че се очаква Пловдив и региона да продължат да растат и през следващите 5 г. заради големите ресурси от хора и специалисти. По думите му за растежа ни допринася и добре развитата образователна мрежа в града. Пловдив има 8 университета с 34 000 студенти, десетки професионални гимназии и 31 дуални паралелки, които са подкрепени от 30 фирми. Стефан Стоянов припомни и тенденциите, които бяха оповестени от Националния статистически институт, според които Пловдив отчита положителен механичен прираст за 2019 г. от 3.1 %, следван от София с 2.4%  и останалите големи градове. Това е най-високата стойност на града от две десетилетия насам. Пловдив предлага добри възможности за реализация, добро качество на живот и перспективи за развитие и това го прави привлекателен за младите хора.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени