"Кметуването е доста черна работа", заяви кметът на Карлово д-р Кабаиванов в лекция при първата среща на НСОРБ за мандат 2023-2027

Кметът е отговорен за всеки неуспех и доста по-рядко за успехите, които са постигнати, сподели дългогодишният кмет на Карлово

Кметът на Карлово д-р Кабаиванов участва в първата среща на НСОРБ за мандат 2023-2027
Кметът на Карлово д-р Кабаиванов участва в първата среща на НСОРБ за мандат 2023-2027 Източник: Община Карлово

"В началото на всеки мандат редица стратегически и програмни документи на местно ниво трябва да бъдат изготвени, съгласувани и внесени за приемане от Общинския съвет. Бъдещият Закон за стратегическото планиране ще даде ясна структура и взаимна обвързаност на стратегическите планови документи на национално ниво и адекватното вписване на местните приоритети в тази система." Това подчерта по време на въвеждащата среща за общините от Южния централен район, която се провежда на 11 и 12 януари в Пловдив, кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той представи пред своите колеги лекция на тема "Управленски умения и партньорства за местно развитие".


Един от сериозните проблеми, с които се сблъскват кметовете, е, че множеството текущи ежедневни задължения трудно позволяват да се гледа по-често в перспектива и да се планират навреме дългосрочни приоритети, които изискват по-солидна подготовка и по-продължителен период за осъществяване. В същото време планирането с по-далечен хоризонт дава възможност да бъдат развити сериозни и мащабни проекти, които биха могли да допринесат положително за развитието на общината.

 

Проблем е и липсата на специализирани кадри, владеещи технологиите на стратегическото планиране и методите за оценка на онези дейности, които биха повлияли в дългосрочен план. Не на последно място е и фактът, че такива специалисти трудно биха могли да се задържат на работа в общината, поради ниските нива на възнаграждения в местната администрация, подчерта д-р Кабаиванов. Той сподели, че е наложил практика в община Карлово подобни сериозни дебати по теми от дългосрочен аспект да бъдат водени поне веднъж седмично и препоръча своя опит.

 

Пред кметовете и председателите на общински съвети от региона той заяви, че изграждането на добро взаимодействие и между кметския екип, общинската администрация и общинския съвет е база за успеха на всяко начинание в общината. В настоящия мандат общинските съвети са доста пъстри от политическа гледна точка и този факт усилва още повече ролята на взаимната коректност и уважението, подчерта д-р Кабаиванов и препоръча на своите колеги своевременно да запознават общинските съветници със своите намерения и инициативи, за да дадат достатъчно възможност за тяхното осмисляне и разумно дискутиране.
 

"Кметуването е доста черна работа. Каквото и да става в общината, независимо от разпределението на отговорностите, кметът е отговорен за всеки неуспех и доста по-рядко за успехите, които са постигнати", сподели дългогодишният кмет на Карлово и член на ръководството на НСОРБ Емил Кабаиванов. Той даде и практически съвети на своите по-млади колеги как още от първите дни на своето управление да въведат правила и контрол, които да гарантират по-ефективната работа на всички структури на общината.

 

"Не спестявайте пари за квалификация на администрацията и за обучения", каза на своите колеги кметът и препоръча да се възползват в максимална степен от различните възможности, които предоставя НСОРБ.

 

Програмата на регионалната среща в началото на новия управленски мандат включва лекции на Силвия Георгиева - изпълнителен директор на НСОРБ, Яна Дочева - началник отдел "Международно сътрудничество" в сдружението, Иво Димов - кмет на община Димитровград, Павел Гуджеров - кмет на община Раковски, Неджми Али - кмет на община Джебел. Във втория ден на форума ще бъдат обсъдени и приети процедурни правила за издигане на кандидатури за членове на Управителния съвет на НСОРБ и издигане на кандидатури за членове на УС. Ще бъдат направени и предложения за членове на Контролния съвет на сдружението.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени